Dinsdag 22 oktober 2019

Maïsteelt in Damme zwaar getroffen

 

De hevige en aanhoudende regenval tijdens de maanden juni en juli heeft in Damme meer dan driehonderd hectare maïs vernield. Dat blijkt uit voorlopige vaststellingen van de stedelijke schattingscommissie. Die bezoekt de getroffen landbouwers om hun schade te begroten.

 

De Damse schattingscommissie kwam tijdens de maand augustus al vier keer samen om schade aan landbouwgewassen vast te stellen. Tijdens haar bezoeken stelde ze schade vast aan 287,28 hectare maïs, 14,89 hectare aardappelen, 8,27 hectare bonen en 1,43 hectare hennep. De meeste schade werd voorlopig vastgesteld in deelgemeente Sijsele. De aangiftes van beschadigde gewassen blijven intussen dagelijks binnenlopen bij de stedelijke dienst landbouw.

 

“We wachten intussen verder af tot de federale regering beslist om de regenval officieel als landbouwramp te erkennen”, zegt schepen voor landbouw Marc Mus. “We vermoeden dat er nog veel bijkomende schade zal worden gemeld. De oogstperiode is nog maar halfweg. De oogst van de maïs moet bovendien nog starten. Ook de andere gewassen zijn nog niet allemaal volgroeid.”


Landbouwers kunnen schade aan hun gewassen melden via een formulier dat ze vinden op www.damme.beof telefonisch bij de stedelijke dienst Landbouw via 050/288.755.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden