Zaterdag 25 mei 2019

Filmproject over zaak De Zutter beroert de Beernemnaren

De theaterzaal van PC Sint-Amandus liep een tweetal weken geleden vol met geïnteresseerden over het nieuwe filmproject dat Katrien Ryserhove wil aanvatten over de zaak-De Zutter, één van de ‘moorden van Beernem’. De meesten kwamen een stand van zaken opnemen en velen lieten blijken dat ze zich wilden inschrijven om in een later stadium één of andere rol op zich te nemen.

Als alles naar wens verloopt, hoopt Katrien Ryserhove de première te kunnen houden op 7 november 1915, maar daarvoor is een gans productieproces gepland. “Voor eind 2013 zoeken we de nodige sponsors en vragen we subsidies aan. Daarna worden de locaties bepaald, een storyboard opgemaakt en een begroting opgesteld”, aldus Katrien Ryserhove. “Vanaf februari 2014 volgen de audities, waarna contracten met auteurs en actrices worden opgesteld, het draaiboek vastgelegd en een begrotingscontrole uitgevoerd. Tijdens de zomer van 2014 wordt de kostumering verzorgd. Dan beginnen we met het bouwen van de decors en houden repetities. In september volgt dan een Groot kermisfeest-1926 met een eerste opname. We voorzien tegen eind november zo’n vijftien draaidagen en vijfentwintig draaidagen in april-mei 2015. De montage en het samenstellen van een trailer gebeurt dan in de zomer 2015. Gedurende oktober 2015 voeren we dan een publiciteitscampagne”, legt Katrien Ryserhove de timing uit.

 

Kwestigen Nacht

 

Voor het ganse project werd een vzw Kwestigen Nacht opgericht. “Deze bestaat uit een groep van zestien mensen, die hard aan het ganse project werken onder mijn leiding”, vervolgt Ryserhove, die al heel wat exemplaren van haar boek De zaak De Zutter heeft verkocht. “Voor het schrijven van mijn boek heb ik het gerechtelijk dossier kunnen inkijken, zodat ik de moord op Hector De Zutter zo getrouw mogelijk heb kunnen weergeven. Met de film hoop ik bepaalde misvattingen uit de wereld te helpen en te kunnen tonen wat een dergelijk misdrijf zo allemaal te weeg brengt, niet alleen bij de slachtoffers, maar ook bij de daders. Ondertussen heb ik er het volste vertrouwen in. Ik ben echt getroffen door het enthousiasme van zoveel mensen. We zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers, die één of andere rol of functie op zich willen nemen. Niet alleen hebben we nood aan speurneuzen, die oude foto’s en informatie bij elkaar sprokkelen, maar ook koks, keukenprinsessen, afwassers, kleermakers, naaister, breisters, helpsters bij het aankleden, timmerlui, metaalbewerkers, schilders, elektriciens, visagistes, grimeurs, kapsters, fotografen, klerken, postzegelklevers, noem het maar op”, aldus Ryserhove, die van de ene groep naar de andere fladderde.

 

Onderwerp

 

De film zal gaan over de moord op Hector De Zutter, die tijdens een kermisnacht niet meer thuis kwam. Hoofdpersoon is zus Julienne, die op zoek gaat naar haar broer, maar een tijdje nadien vindt men het lijk van Hector in de vaart Brugge-Gent te Moerbrugge. Journalist Victor De Lille, eigenaar van ’t Getrouwe Maldegem overtuigt moeder De Zutter beroep aan te tekenen tegen de beslissing van het Brugs gerecht, dat de dood van Hector wijt aan een ongeval. Het Gents gerecht onderzoekt de zaak en pas nu komen de tongen los. Er ontstaat een polemiek tussen ’t Brugsch Handelsblad, dat de kant van de beschuldigden kiest en ’t Getrouwe Maldegem, waarin week na week bericht wordt over de zaak. Het Gents gerecht gaat niet akkoord met de beslissingen van het Brugs gerecht en professor Van Durme, besluit dat het slachtoffer vermoord werd door een slag op het hoofd. Het moordwapen wordt gevonden en twee verdachten aangehouden en veroordeeld. Julienne De Zutter ontdekt echter dat de echte dader buiten schot blijft en dat het motief zijn oorsprong vindt bij twee voorgaande moorden. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden