Zaterdag 25 mei 2019

Filmproject Zaak De Zutter schiet op

Het filmproject van Katrien Ryserhove over Zaak: De Zutter begint stilaan vorm te krijgen. Sinds zaterdag 1 februari zijn de audities gestart. Niet minder dan 109 personen schreven zich in voor zo’n 70 rollen. Het wordt een heksentoer om de rollen te verdelen.

Het boek Zaak: De Zutter van Katrien Ryserhove wordt waarheidsgetrouw verfilmd. “Februari wordt een belangrijke maand in het ganse filmgebeuren”, aldus Mie Debruyne, die één van de vijf Beernemse ambassadeurs is om het filmproject op het juiste spoor te helpen krijgen. “Binnen de vzw Kwestigen Nacht hebben we een werkgroep van vijf ambassadeurs opgericht waarbij de mensen met allerlei vragen terecht kunnen. Het zijn mensen, die Beernem door en door kennen en gemakkelijk overal toegang krijgen om het een en ander te kunnen regelen. Ook zullen zij beschikbaar blijven gedurende het ganse project om desnoods allerlei problemen op te lossen. Op zaterdag 1 februari zijn de audities van start gegaan in OC De Kleine Beer. De hoofdrollen zullen toegekend worden aan acteurs en actrices die het klappen van de zweep kennen. Zo doet Ingrid De Vos, bekend van films als Brussels by Night en het recente De Behandeling, auditie voor de hoofdrol van Julienne De Zutter, de zus van de vermoorde Hector. Bob De Moor zal de rol van journalist Victor De Lille op zich nemen. Bij de audities dienen de ingeschreven personen voor een vijfkoppige jury te verschijnen. De naam van de potentiële regisseur blijft vooralsnog geheim. Verder bestaat de jury uit Katrien Ryserhove, een cameraman en twee mensen uit de theaterwereld. Zij beoordelen de kandidaten. Uiteraard zullen we enkele mensen moeten teleurstellen. Niet iedereen is geschikt om een bepaalde rol op te nemen”, legt Mie Debruyne uit, die nog meegeeft dat de samenstelling van de jury niet altijd dezelfde zal zijn.

 

Scenario

 

De kandidaten worden degelijk gescreend, want naast het acteertalent wordt gekeken of men zich goed kan inleven in een bepaalde rol. “Kandidaten die auditie toen krijgen een stukje tekst, die ze moeten inoefenen en vervolgens acteren voor de jury”, aldus Mie Debruyne. “Het geheel wordt op film opgenomen. De acteerprestatie wordt geregisseerd en de jury zal de kandidaten bepaalde tips meegeven, waarna ze een tweede kans krijgen om te detecteren hoe goed ze zich kunnen aanpassen. Tegen eind maart maken we dan bekend wie mag acteren in de film. Het filmproject zit momenteel op schema. Oorspronkelijk was het de bedoeling om in twee seizoenen te draaien, zowel in de winter als in het voorjaar, maar praktisch lijkt dit niet haalbaar. Bijgevolg hebben we beslist dat alle opnames zullen gebeuren in het voorjaar van 1915. De eerste filmscènes worden echter al in oktober 2014 ingeblikt, want dat gaat over de kermisavond waarop Hector verdween. Dit wordt uiteraard een massaopname ofwel in het PC Sint-Amandus of in het Bulskampveld. Trouwens iedereen die zich vertoont met kledij uit het jaar 1926 mag hieraan deelnemen. In totaal voorzien we veertig draaidagen, waarna we hopen in première te gaan op 7 november 1915. Dat is de nacht waarop Hector in 1926 verdween’, legt Mie Debruyne uit.

 

Anno 1926

 

Het ganse dossier rond de Moorden van Beernem vergaarde stof in het Rijksarchief, tot Katrien Ryserhove het gerechtsdossier van deze zaak kon inkijken. “Het was voor de eerste keer dat een burger toegang kreeg tot het dossier”, aldus Katrien Ryserhove. “Ik begon de verhoren, echte en valse verklaringen, anonieme en minder anonieme brieven te lezen en te analyseren. Gedurende twee jaar puzzelde ik minutieus en reconstrueerde de feiten van de noodlottige kermisnacht in november 1926. Tevens ontdekte ik wie de echte moordenaar van Hector De Zutter was. Dat staat allemaal te lezen in mijn boek Zaak: De Zutter, dat half fictie half realiteit is”, aldus de auteur.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden

 

Bericht geplaats door: godelieve vanhaecke op 15-07-2014

Katien,
Hoe kan ik het boek in mijn bezit krijgen?
Kan je het mij opsturen op mijn adres? Frits De Wolfkaai 3/2 9300 aalst. ik kan het ook in Beernem komen ophalen. Stuur mij de rekening erbij.
Groetjes en dank
Godelieve.Vanhaecke@gmail.com

Bericht geplaats door: koen op 03-03-2014

Een prachtig team zijn jullie .allen met de neus in dezelfde richting.
En stil staan is zo goed als achteruitgaan . Dus.... goed bezig.