Vrijdag 22 november 2019

Hulde aan Rik Slabbinck 100 jaar na zijn geboorte

In het kasteel Driekoningen werden vanaf de beginjaren vijftig tot de jaren tachtig zo’n 72 kunstweekends georganiseerd. Kunstschilder Rik Slabbinck was er één van de organisatoren samen met Jan Vercammen, Albert Vermeire en Fernand Bonneure. Thans wordt in De Dijk te Sint-Pieters door het Davidsfonds Sint-Pieters in samenwerking met het buurtcentrum De Dijk een tentoonstelling gehouden over het leven van Rik Slabbinck. Dit wordt vooraf gegaan door een academische zitting op vrijdag 12 september 2014.

Op 3 augustus 2014 is het honderd jaar geleden dat de bekende Brugse kunstschilder Rik Slabbinck werd geboren, de dag waarop Koning Albert I het ultimatum voor doorgang van de Duitse troepen afwees. De vader van Rik, Henry, was meester-goudborduurder en verhuisde van de Naaldenstraat 3 te Brugge naar de Nieuwe Wandeling, de huidige Hoefijzerlaan. “Rik’s studies bij de “Frères” verliepen niet zoals verwacht”, aldus Herwien Titeca, één van de organisatoren van de expositie. “Rik werd naar de Brugse academie gestuurd om te leren goudborduren, zodat hij kon meewerken in de zaak. Rik ontdekte, dank zij de lessen van Florie Aerts, zijn artistieke interesse en wilde liever kunstenaar worden. Zijn vader toonde hier begrip voor, zodat hij zich verder kon ontplooien aan de Sint-Lucasschool te Gent samen met zijn vroegere Brugse klasgenoot Luc Peire”, legt Herwien Titeca uit.

Permeke

 

Via de Sint-Sebastiaansgilde kwam vader Henry in contact met Constant Permeke, die algauw merkte dat Rik een eigen weg in kunstkringen zou opgaan. “Blijkbaar was het Latemse expressionisme niet aan hem besteed”, vervolgt Herwien Titeca. “Na contacten met schilders als Gust de Smet, Jozef Cantré en Valerius De Saedeleer, betrok hij samen met Luc Peire het huisje ’t Luizengevecht in de Dudzeelse polders. Een jaar later hield hij zijn eerste expositie te Gent en nog een jaar later in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Hij trouwde op 17 mei 1945 met Liliane Neef en kreeg met haar twee zonen. In zijn nieuwe woning Polderhuis werd een atelier uitgewerkt, dat in 2011 voorgesteld werd om ter bescherming opgenomen te worden”.

 

Driekoningen

 

De geschiedenis van de kunstweekends bij Graven d’Hespel start op 8 juli 1951. “Haar kasteel vormde het decor voor diverse kunstuitingen, badend in een sfeer van vriendschap, respect en waardering”, weet Herwien Titeca. “Gedurende 31 jaar werden 72 bijeenkomsten georganiseerd waarbij zo’n 800 kunstenaars werden ontvangen. Niet alleen kunstenaars, maar ook bekende personen, mediafiguren en politici vonden de weg naar het kasteel. Bijzondere weekends waren het toen Beernem vereerd werd met een bezoek van Koningin Elisabeth, Koningin Fabiola en Prins Karel. Tijdens deze weekends was Rik Slabbinck één van de personen die instond voor het goede verloop van deze tweedaagse”, legt Herwien Titeca uit.

Het programma  voor de herdenking Rik Slabbinck start op 12 september om 20 uur met een Academische zitting en opening van de tentoonstelling. Op zaterdag 13 september is er van 10 tot 12 uur open atelier expressionistisch schilderen o.l.v. Jozef Slabbinck. Van 10 tot 18 uur en ook op zondag 14 september van 10 tot 18 uur is de educatieve tentoonstelling geopend.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden