Zaterdag 23 november 2019

De Zonnebloem voert project 'Erfgoed in schoolbuurten' knap uit

Creativiteit kent geen grenzen. Zeker niet bij baisschool De Zonnebloem waar de vierde en derde klassen het project Erfgoed in schoolbuurten hebben uitgevoerd in de praktijk.

 

De respectievelijke juffen hadden gevraagd aan de kinderen om oude kledij aan te trekken en men waande zich terug in de jaren twintig van vorige eeuw. In de oude cinémazaal De Rio, nu jeugdhuis The Nooddle, werd er een dia-projectie gehouden over de Berenfeesten en een film De Witte vertoond.

 

Carlos Croene en vrouwlief Nicole staken zich ook in traditionele klederen en werden aanzien als de bioscoopuitbaters.

 

Hieronder een filmpje van het gebeuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden

 

Bericht geplaats door: Tant Christine op 11-04-2016

De eerste dag van ons cultureel project rond het Beernems erfgoed was alvast een succes!
De start met een dia-reeks over de vroegere Berenfeesten gaf ons meteen een beeld over enkele belangrijke Beernemse historische gebeurtenissen en liet ons kennis maken met enkele oude beroepen die in de 20 ste eeuw werden beoefend.
Voor het bekijken van de film: De Witte van Sichem, naar het boek van Ernest Claes, had de cultuurdienst van Beernem samen met de technische dienst tijd noch moeite bespaard om de vroegere Rio-zaal, nu Nooddle, om te bouwen tot de vroegere cinemazaal. De oude klapstoeltjes werden terug boven gehaald en het oude filmtoestel werd overgebracht om te tonen hoe alles vroeger gebeurde!! Prachtig om te zien!! Dank je wel!

De kinderen moesten eerst aan de ingang hun ticket kopen en met oude Belgische frank betalen.Carlos en Nicole waren als "echte" cinémauitbaters!

Tijdens het bekijken van de film werd door de kinderen soms geschokt gereageerd op en over het harde leven van de gewone werkmensen , landbouwers en arbeiders... De toen harde en strenge aanpak van kinderen thuis en op school bezorgde de leerlingen kippenvel....Maar de fratsen en deugnietenstreken van De Witte daarentegen brachten hen aan het lachen en ze genoten van de vele avonturen die deze kwajongen beleefde.
De leerlingen kregen alvast een overgeetlijk beeld over de leven in de 2de helft van de 20ste eeuw.
Tijdens de pauze kwam "de ijs-madam" rond en konden de kinderen hun opgedane emoties eventjes laten bezinken bij het likken van een frisco.

Morgen wordt aan dit project verder gewerkt en zullen de kinderen kennismaken met oude gedichten, oud volksliederen, oude gezelschapsspelletjes en verschillende oude beroepen uit de 2de helft 20ste eeuw. We bedanken alvast Carlos Croene en zijn echtgenote, alsook de verschillende grootouders die ons bij de uitwerking van dit project begeleiden!
Met deze ook ons dankwoordje aan Reginald voor het maken van de mooie reportage!