Woensdag 26 september 2018

Familiefeest bij familie Van Parijs

Op zondag 28 augustus kwamen in school De Drie Beertjes maar liefst 72 enthousiaste afstammelingen bijeen om feest te vieren. Een foto van zo’n dertig jaar geleden, waarbij Adronie Lava en Achiel Van Parijs hun vijftigjarig jubileum vierden,  vormde de basis van deze bijeenkomst.

 

Schepen Jos Sypré was, samen met zijn neven en nichten, zowat de initiator van het feest. “Op die oorspronkelijke foto ontbrak ik jammer genoeg. Ik zat toen in het vijfde middelbaar”, herinnert Jos Sypré zich nog goed. Adronie Lava, dochter van Adile Lava en Maria Lanckriet, werd geboren te East-Moline op 12 september 1911 en stierf op 2 juli 2003 te Jabbeke. Achiel Van Parys zag het levenslicht te Knesselare op 16 december 1907 en overleed te Brugge op 26 mei 1990. Hij was de zoon van Valerie Fransoo en Augustus Van Parijs. Het koppel trouwde te Ruiselede op 27 mei 1935. Onze grootouders Adronie en Achiel hadden vroeger een winkel in de Bloemendalestraat in Beernem, waar nu keurslager Stefaan is gevestigd. Ze bouwden een tuinbouwbedrijf uit in de Vullaertstraat, waar ik nu woon. Samen brachten ze zeven kinderen groot. Zo waren er Maja, Walter, Frans, Annie, Christine, Lieva en Paul. Deze brachten op hun beurt 24 kleinkinderen en 37 achterkleinkinderen voort”.

 

Politiek

 

Blijkbaar sloeg de politiek toe in de familie, want Walter Van Parijs was de vroegere burgemeester van Groot-Beernem, terwijl zijn neef Jos Sypré thans schepen is en wellicht meedingt voor de sjerp van burgemeester bij de volgende gemeenteverkiezingen. “Samen met mijn neven en nichten wilden we er een mooi familiefeest van maken”, aldus Jos Sypré. Op de vraag of de volgende afspraak binnen dertig jaar zal gebeuren, antwoordde Sypré dat men deze keer niet zo lang meer zal wachten. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden