Woensdag 26 september 2018

Voorstelling van de Academie Brugge tgv de opening van de fototentoonstelling rond Ter Muiden

Bewerkt en geplaatst door Eddy Persyn op maandag 17 oktober om 16u40

 

Brugge/Oedelem. Ter gelegenheid van de opening van de fototentoonstelling rond 'Ter Muiden vzw' in het 'Schepenhuys' te Oedelem gaf Joost Goethals, directeur van de Academie Brugge, nog een toelichting rond het werk van 'Het Fotohuis'.

 

"De 'Academie Brugge DKO' met zijn afdelingen LG - MG - HG - SG heeft duizend driehonderd vijvendertig leerlingen" zo begint Joost Goethals. 

Met opleidingen zoals ABV, BV, Animatie, Textiel, Kant, Digitaal beeld, tekenkunst, schilderen, beeldhouwkunst, Keramiek, Vrije grafiek, Glaskunst,  en natuurlijk Fotografie. 

Sedert dit academiejaar is er ook een kunstenlab, een fablab voor kunstenaars. Daar kan je atelieroverschrijdend te werk gaan met nieuwe technologiën, zoals 3D printers, lasercutter, grootformaatprinter, videomontage enz. 


Het atelier fotografie ligt me natuurlijk nauw aan het hart...Sedert 2002 noemen we ons atelier fotografie ‘Het Fotohuis’. Een huis waar fotografie thuis is.

 

Lees verder onder de foto:

Fotografie Studio Kristal Foto, fototentoonstelling Ter Muiden VZW, Academie Brugge, Actuali.be
Fotografie heeft zo ontzettend veel gezichten en mogelijkheden. Met fotografie kan je het diepste van jezelf uiten. Maar ook heel documentair werken en alles ertussen in. Er zijn heel veel vormelijke genres in het medium: reportages, portret, documentaire, geënsceneerde fotografie, stilleven, autobiografisch, enz. En dan zijn er ook nog zoveel mogelijke verschijningsvormen: gewoon aan de muur in allerlei formaten. Wat ruimtelijker, zoals hier, installaties met ook nog andere media, projecties, prints op de meest gekke materialen, enz. Fotografie is een eindeloos boeiende kunstvorm. 


In het fotohuis houden we van individueel werk van onze fotografen en stellen dat ook regelmatig tentoon. Maar het kan ook bijzonder boeiend zijn om al die individualisten te laten werken rond één thema. Ook dit doen we regelmatig. Er zijn opdrachten geweest en komende rond immaterieel erfgoed in commissie van de Brugse musea, er was vorig jaar een grote tentoonstelling rond het ideeëngoed van Jan Fabre tijdens het ‘Brugge Fotofestival’. Trouwens ook dit jaar toont het atelier foto’s in dit festival vanaf 8 december 2016.


Het is goed dat onze fotografen met de omringende wereld in contact komen. Dat ze leren tentoonstellen, opdrachten afwerken, samenwerken met opdrachtgevers, communiceren met de mensen voor de camera. 

Daarom is zo’n project zoals dit zo bijzonder nuttig. Zowel voor de studenten als voor Ter Muiden. 


Fotografie heet heel veel te maken met communicatie. Met inleving. Dit werk is daar een sprekend voorbeeld van. Onze fotografen hadden een intens contact met geportretteerden en met het personeel van TerMuiden. Dit leidde tot sprekende beelden die de kijker diep in het binnenste van de geportretteerde doen kijken. Het geeft ons foto’s die het dagelijkse leven en de speciale momenten tonen in de reportagebeelden. 


Het is mooi dat zulke projecten kunnen en dat is mogelijk door de grote inzet:

van onze leraren met deze keer in de lead Priscilla Bistoen, die ook voor de layout van het boek instond, maar sterk gesteund door Leen Brands en Paul Silance.

Dank zij ook de sterke inzet van onze student-fotografen en in het bijzonder door Eddy Maus, onze meester printer en monteur. 

Door de geïnspireerde vraag van Bart, het team van Ter muiden en zijn raad van bestuur. 

Door het onthaal in deze mooie ruimte van de gemeente Beernem.


Ik hoop dat alle bezoekers de kracht van deze beelden en het leven dat getoond wordt intens kunnen lezen en ervaren. Dan is de opdracht van het fotohuis geslaagd. 

 

Hieronder de foto die het beeld van boek en tentoonstelling werd:


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden