Woensdag 26 september 2018

Alida Adams wordt 102 jaar

– In woonzorgcentrum Mariawende vierde Alida Adams haar 102de verjaardag. Ze mocht dan ook het bezoek ontvangen van burgemeester Johan De Rycke en de schepenen Claudio Saelens en Jos Sypré.

 

Alida Adams zag voor het eerst het levenslicht op 25 december 1914 te Wingene in het toenmalig café ’t Banierke. In een rij van negen kinderen werd ze als vierde geboren. Schoonzoon Etienne Van Wonterghem vertelde over haar levensloop. “Haar vader Alfons Adams was vlasbewerker en moeder Leonie Vandeweghe baatte het café uit. Allebei waren ze afkomstig van Wingene. Alida ging er naar de lagere school. Het ganse gezin verhuisde in de jaren twintig naar Beernem en nam haar intrek in Gasthof Reigerlo, nabij het station en als laatst bewoond door de familie Vandenbrande. Naast de herberg was er ook nog het logementshuis, waar de werkers sliepen, die aan de aanleg van de autostrade meewerkten. Op het stationsplein had je toen nog Hotel des Voyageurs, de latere Sporta en Hotel l’Avenis, waar nu de Zevende Hemel is gevestigd”.

 

Alida Adams leerde naaien bij de gezusters Hoste in de Stationsstraat. In het café ontmoette ze haar toekomstige man Herman De Craemer, die uit een gezin van veertien kinderen sproot. Ze trouwden op 1 maart 1935, toen ze 21 jaar was. Waar nu de carrosserie De Craemer is gevestigd, werd toen hun woonplaats. In de jaren zeventig verhuisde het gezin naar Hazenpad 1. Nadat haar man stierf, bleef Alida in haar huis wonen, samen met haar zoon en na een tijdje bij dochter Ginette in de Bloemendalestraat te hebben gewoond, trok ze naar het woonzorgcentrum Mariawende. Het echtpaar kreeg acht kinderen, waarvan vijf nog in leven zijn. Er zijn inmiddels zestien kleinkinderen en 36 achterkleinkinderen, waarvan er eentje jammerlijk overleed. Dat Alida Adams nog goed van geest is, bewees ze toen ze de directeur bemerkte en hem de opmerking maakte dat zijn personeel hard werkt en dat hij hen een beetje opslag mag geven. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden