Woensdag 26 september 2018

Slager Luc De Baere geeft zaak door aan kinderen

Luc en Marleen De Baere, uitbaters van de slagerij en traiteurzaak De Baere uit Sint-Joris, zetten een stapje terug en geven hun zaak over aan dochter Delphine en zoon Olivier. Op deze manier blijft er in Sint-Joris een slagerij bestaan en hoeven de inwoners niet op zoek naar een nieuw verkooppunt voor hun vleeswaren.

 

Luc De Baere stamt uit een familie van handelaars en zelfstandigen. Hij is de kleinzoon van Jozef en zoon van Etienne, handelaar in steenkool en brandstoffen. Na zijn opleiding in Ter Groene Poorte in Brugge van 1969 tot 1973 startte Luc als bakker, maar schakelde al vrij vlug over naar slagerij. “Ik merkte dat we veel te vroeg moesten opstaan. Eerlijk gezegd lag ik liever in mijn bed”, lacht Luc De Baere, die tijdens de schoolvakanties in Oostende en Blankenberge werkte. Hij volmaakte zich tijdens een twee jaar durende opleiding in Anderlecht. “Na mijn legerdienst kon ik aan de slag in een superette te Maldegem, maar na een periode volgde ik een opleiding in ’t Hooge in Kortrijk, waarna ik  een slagerij kocht in Sint-Joris. Samen met Marleen en dochtertje Delphine trokken we naar Beernem, waar we dag op dag hard hebben gewerkt, zij aan zij. In 1980 moderniseerden we onze zaak. We investeerden in machines en installaties. Mijn vrouw Marleen, was de dochter van Maurice Matthys, een veehandelaar, die ons het beste vlees kon bieden. We verkochten al vrij snel panklare gerechten, fondue en gourmet, waarmee we veel succes boekten”, herinnert Luc zich nog levendig.

 

Wijnhandel

 

Luc De Baere zat niet stil en introduceerde vlees van dieren, die op natuurlijke wijze werden gekweekt, supervlees onder de labels Meritus en Vita Project. “De klanten werden een eerlijk product aangeboden. Tijdens een vak wedstrijd met eigen producten op de Heyzel in Brussel in 1987 behaalden wij 2 bronzen, 3 zilveren en 4 gouden medailles. Goud was er voor gekookte beenham, boerenpaté, gerookte rundsfilet en lunchworst. Van 1990 tot 1992 volgde ik een wijncursus van Maître-Sommelier en slaagde voor mijn examen. Dit betekende dat we overgingen tot een nieuwe renovatie van onze zaak met de inbouw van wijnkelders en allerhande nieuw materiaal voor vleesbewerking. Renoveren, aanpassen, moderniseren waren woorden die bij ons steeds werden geactualiseerd volgens de nieuwe wetgevingen. Alles hebben we gedaan om een klant- en milieuvriendelijke handel te drijven. Het werd natuur slagerij, traiteur en wijnen De Baere. Zo trek ik op regelmatige basis naar Frankrijk om er wijnen te degusteren en om in te voeren om in de zaak aan te bieden”. De zaak groeide stilaan uit tot een begrip in Sint-Joris en omgeving.

 

 Pensioen

 

Vanaf 1 januari 2017 stoppen Luc en Marleen De Baere met hun zaak. “Aan wie kunnen we het beter overlaten dan aan dochter Delphine en zoon Olivier”, aldus Luc De Baere. “Recentelijk heb ik nog heel wat geïnvesteerd in nieuwe machines. De zaak in Sint-Joris blijft dus bestaan. Velen hebben ons al gefeliciteerd. Zelf gaan we het een beetje kalmer aan doen. Zo heb ik al twee elektrische fietsen besteld voor de maand mei, maar eerst doen we een reisje. Mijn schouders hebben veel afgezien van het zware werk en we zullen ook proberen wat meer te bewegen, fietsen, wandelen, zwemmen enz… In elk geval blijven we boven de zaak wonen, waar we heel wat ruimte voor ons beiden hebben. In geval van nood kan ik nog altijd even bijspringen. Het is nu aan hen om te bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Daar twijfelen we niet aan en we zijn dan ook bijzonder trots dat broer en zus hier mee ingestapt zijn”, aldus een fiere vader. (Reginald Braet)

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden