Donderdag 18 oktober 2018

Dossier openbare toiletten overhandigd aan burgemeester

Tijdens de recentste gemeenteraad werd het toilet- en zorgruimtedossier aan het Schepencollege overgemaakt door de voorzitter van de Raad van Personen met een Beperking, de Seniorenraad en Gezinsbond Beernem. Na een grondige studie is het hoogdringend en een noodzaak dat het beleid er werk van maakt.

 

Gino Vanpoucke, voorzitter van de Raad voor Personen met een Handicap werkte een gans dossier uit en kreeg de steun van de Seniorenraad en de Gezinsbond. “Ik begon met het definiëren van integrale toegankelijkheid en de voorwaarden voor integrale toegankelijkheid op te sommen”, aldus Gino Vanpoucke. “Bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar, begrijpbaar en betaalbaar moet rekening houden met de behoeften van mensen met een beperking. Ik ben ook eens gaan kijken wat Toegankelijk Vlaanderen zegt over de niveaus van toegankelijkheid, de scores en de normen. In de praktijk vraagt het gebruik van een rolstoel steeds een vrije basisruimte. Daaruit communiceerde ik met de gemeentelijke diensten over de beschikbare openbare toiletten en zorgruimten in onze gemeente. Op mijn vraag kreeg ik als antwoord dat daarover geen lijst bestond en het personeelstekort liet niet toe elk gebouw te onderzoeken. Doch en een procedure opgestart voor het aanwerven van een personeelslid specifiek voor het beheer en de opvolging van de gemeentelijke gebouwen”, legt Gino Vanpoucke uit.

 

Moerbrugge is een voorbeeld hoe het wel moet. Daar kan een persoon met een zware handicap terecht om zijn behoefte te doen. In Beernem zijn er voor de vier grotere woonkernen slechts twee permanent openbare toiletten beschikbaar, maar niet autonoom toegankelijk voor iemand in een rolstoel. Nergens is een zorgruimte voorzien. “We adviseren het beleid een makkelijk vindbare oplijsting van onze openbare toiletten voor inwoners en mensen van buiten de gemeente. Dit kan op onze eigen gemeentelijke website en de daartoe opgerichte sites die mensen met een beperking, senioren en ouders met kleine kinderen kunnen raadplegen. Een Beernem als moderne, aantrekkelijke hedendaagse gemeente en zich profilerend als zorgzame gemeente, is ondenkbaar zonder toegankelijke, openbare toilet en zorgruimtes”, besluit Gino Vanpoucke. Burgemeester Johan De Rycke (CD&V) beloofde er werk van te maken. (Regi)

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden