Donderdag 18 oktober 2018

Tim Saey speelt aartsbisschop in musical Mozart!

– Nog tot 7 januari 2018 is er mogelijkheid voor het grote publiek om te gaan kijken naar de Nederlandstalige bewerking van de spektakelmusical Mozart! – de Musical in de Stadsschouwburg van Antwerpen. Mozart! vertelt het levensverhaal van de wereldbekende Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeur Mozart. Hij wordt vaak omschreven als een rock star avant la lettre. Hij leefde intens, kort, was eigenzinnig en genoot volop van de geneugten des levens. Dit ging lijnrecht in  tegen de destijds heersende normen en waarden van de elitaire kringen, waarin hij door zijn uitzonderlijke capaciteiten beland was. Tim Saey uit Beernem is één van de hoofdrolspelers. Hij speelt er aartsbisschop Hieronymus Colleredo. Tijd voor een babbel.

Tim Saey zag het levenslicht op 31 maart 1991 en is de zoon van Kurt, die al heel wat producties op zijn naam heeft staan in Beernem.

 

Vanwaar dat muzikaal talent?

 

Tim Saey: “Eigenlijk moet ik teruggaan naar mijn opa, Roland, één van de telgen van de kunstzinnige familie Saey. Hij speelde altijd al accordeon en ging daarmee optreden. Daarna is mijn pa gestart als zanger, acteur en vooral comedian. In de streek is hij vooral gekend als komiek, maar ook als zanger. Zo is mijn muzikaal talent wellicht ontstaan. Thuis hebben we allemaal, mijn zus en broer, muziekschool gedaan. Mijn zus speelde gitaar, maar doet daar niets meer mee en mijn broer was drummer. Ik volgde muziekschool in Knesselare en daarna in Aalter. Na mijn ASO volgde ik een zevende jaar als voorbereiding op het conservatorium in Antwerpen. Dat is een zevende jaar musical om te kijken of dat wel je ding is en als je aanvaard kan worden om de lessen in Antwerpen te volgen. Ik had niets van achtergrond qua zang en dansen. Daar volgde ik piano en woordtechniek. Daarna trok ik naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar ik in 2014 afstudeerde. Een heel parcours, maar ben blij dat ik het gedaan heb, omdat ik die techniek hard nodig heb”.

 

Je woont nog in Beernem?

 

Tim Saey: “Inderdaad, volgend jaar kijk ik wellicht uit om te verhuizen naar Gent. Het is dicht bij Beernem, zodat ik nogal vlug naar de familie kan komen. Het ligt halfweg Beernem-Antwerpen. Ik heb nooit vast werk en nooit een vaste plaats. Dat gaat vaak van Antwerpen, Mechelen naar Brussel. IK ben nooit zeker van vast werk. Ik doe altijd audities. Het is namelijk zo dat je voor iets wordt aangenomen, maar je weet nauwelijks voor hoe lang. Nu voor Mozart! is het drie maanden en dan is het ook weer klaar. In augustus start ik met 40-45, de musical van Studio 100. Daar ben ik voor aangenomen. Voor volgend jaar zit ik goed, daar tussen ga ik voor vier maanden op reis naar Australië. Ik ga er gewoon rondtrekken, misschien hier of daar muziek spelen, maar dat is niet echt de bedoeling”.

 

Naast rondreizen, moet je toch ook kunnen leven?

 

Tim Saey: “In verschillende steden wil ik wel wat piano gaan spelen. Dat zou ik wel graag doen, maar dat is geen prioriteit. Gedurende die periode kan ik niet meedoen aan audities, maar weet al dat ik werk heb voor 40-45. Studio 100 kennende, zal dat wel lang lopen, wat goed is”.

 

Wat met Mozart!, gaat dat rondtoeren?

 

Tim Saey: “Neen, zeker niet, het is een productie dat te groot is. Wel misschien kan het in de Capitool Gent, maar het past er zelfs niet en als enige zie ik de Stadschouwburg Antwerpen. Het is te groot qua decor, qua draaischijf, want er is een heel groot draaischijf uitgebouwd. Ik hoop dat er belangstelling komt vanuit Nederland, omdat ze daar heel erg bezig zijn met dit soort musical. Vooral met de twee componisten Michael Kunze en Sylvester Levay. Die hebben al grote successen gehad in Nederland, waaronder Elisabeth. Het is iets waar Nederlanders wel verzot op zijn”.

 

Nooit verlegen om zonder werk te vallen?

 

Tim Saey: “Ik heb ook geen schrik om ander werk te doen. Zo durf ik wel een stap in de horeca zetten. Ik ook  nog de frontman van een partyband Xqueeze waarmee we graag spelen op festivals, evenementen of bedrijfsfeestjes. We spelen covers. Ik zing ook graag pop. Meestal ben ik muzikaal actief als pianist, maar in deze band als zanger. Het is een gans andere stijl en voor de overschakeling heb ik moeten hard werken”.

 

Hoe was de première van Mozart!?

 

Tim Saey: “Het was fantastisch. We hebben heel lovende kritieken gekregen. Ook al met Ruben Van Keer, een fantastische gast, die in Londen heeft gestudeerd. Heeft zelfs op West End gewerkt. Dat is volgens mij wereldtop”.

 

Leer je daar nog bij?

 

Tim Saey: “Van de productie sowieso, vooral van de mensen die de musical gecreëerd hebben en al in verschillende landen gebracht hebben. Die kennen de show door en door. Die brengen echt wel een professioneel niveau mee naar hier, iets wat wij niet gewoon zijn. We hebben zes weken aan die show gewerkt, maar vanaf de eerste dag weten die mensen waar ze naar toe willen. Ik ben met hen mee geweest naar Wenen om daar te repeteren. Daar kom je helemaal in de sfeer en de stijl”.

 

Vertel eens iets over jouw rol.

 

Tim Saey: “Ik ben aartsbisschop Hieronymus Colleredo. Voor deze rol heb geen moeite mee om het te doen, maar het staat ver van mij af. Hij is heel autoritair, heel strikt. Zelf ben ik een beetje vriendelijker dan die persoon, hoop ik toch. Ik vind het heel leuk om te doen, want je mag dan iets anders doen dan wat je in het dagelijks leven niet doet. Voor mijn optreden kom ik binnen op een rocktune gespeeld met gitaar en drums  trek ik naar mijn plekje, waarbij iedereen  op de grond gaat voor mij. Dat geeft een mega gevoel. Dan sta je in het volle licht, terwijl ik anders zo niet ben ingesteld. Er zijn verschillende muziekstijlen in deze musical. Eerst en vooral heb je het klassieke, maar daarnaast komt ook rock aan bod”.

 

Was het moeilijk om die rol in te studeren?

 

Tim Saey: “Vooral vocaal, het is heel pittig  en op het randje van rock. Ik heb daar dan ook een goede begeleiding mee gehad, maar heb er wel keihard aan moeten werken. Het is heel vermoeiend, je moet je stem verzorgen en de nodige rust inbouwen. Dat heb ik trouwens een beetje van Ruben geleerd. Die is zo gedisciplineerd, op tijd slapen, drinkt niet. Daar moet je je wel aan houden, anders komt het niet goed”.

 

Ik mag aannemen dat je heel tevreden bent met je huidige activiteit?

 

Tim Saey : “Ja zeer zeker. In een musical kan je je talenten als acteur, als zanger en als danser tonen.  Dansen ligt me wel iets minder. In elk geval ben ik iedereen dankbaar voor deze kans, die ik gekregen heb. Deze kans is mooi omdat we een rol kunnen spelen, die we anders nooit zouden krijgen”.   (Reginald Braet)

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden