Woensdag 20 februari 2019

U bent aangemeld als: ReginaldAfmelden

Roger De Brabander kijkt uit naar expo over café's

– De 90-jarige Roger De Brabander uit de Beernemstraat is een echte Oedelemnaar en bijgevolg kijkt hij dan ook uit naar de tentoonstelling over de cafécultuur in zijn Oedelem. De expo start op 2 maart en de organisatoren zijn nog steeds op zoek naar materiaal.

 

Na het verschijnen van een artikel in onze krant over café De Stop met Zanneke achter haar piepkleine toog, kwamen de herinneringen bij Roger De Brabander naar boven en wou er ook het een en ander over kwijt. “Mijn vrouw haar broer was met Zannekes zuster getrouwd. In dezelfde rij, een huis verder woonde Maurice Verschote en zijn broer. Nog verder woonde mijn vrouw haar nicht met haar man. Ik geloof dat Mariette Vercruysse daar eerst café gehouden heeft. Zelf woonde ik in de Beekstraat. Links van ons huis was de café van Vlieghere en rechts de café van Vercruysse en van Tramasseur. Je had daar ook nog een winkel van kachels, open gehouden door Richard Tramasseur en Landuyt, de fietsenhersteller. Vroeger had je achter café De Stop een klein straatje, waar twee kleine huisjes stonden. Daar woonde een zekere Van Speybrouck. Rechtover de café had je de beenhouwerij Gerard Soete en zijn broer André woonde er ook nog, zonder de smid Gaston D’hoore en schilder Romain Roose te vergeten. Ja Oedelem had enorm veel café’s en ik heb er veel van gekend”, herinnert Roger De Brabander zich moeilijk.

 

Blikvanger van de expo zal zeker de 86-jarige ‘Zanneke’ Suzanne Riemaecker zijn, die al 51 jaar de patrones is van de toog in volkscafé De Stop in de Sijselestraat. Toen we er langs kwamen voor een vorig artikel zegde Zanneke dat haar volkscafé  gebleven is zoals het was, met uitzondering van de stoelen. “De biljart nam te veel plaats in en die heb ik weggedaan. Er is hier geen radio noch tapkraan. Al mijn pintjes worden uit het flesje getapt, maar ik krijg veel hulp van mijn vaste klanten”, lacht Zanneke. Roger De Brabander heeft het ook nog over de café’s op de Markt en rond de kerk van Oedelem. “Daar had je het café Vanhove voorbij ‘dikke Verlinde’, de Wilhelm Tell van Rosa en Denise Claeys. Sommige café’s ben ik al vergeten, daarom kijk ik uit naar die expo. Zelf heb ik lang voetbal gespeeld en na de match gingen we uiteraard een pintje drinken in één of ander café. Moest je ze allemaal gedaan hebben, dan kwam je gegarandeerd dronken thuis. Het was een mooie tijd, waarvan de meeste personen, die ik gekend heb, al lang overleden zijn”, zucht Roger De Brabander. 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren op dit artikel.