Dinsdag 22 januari 2019

Benefiet voor nierdonoren

De 44-jarige Pascal Ballegeer, gehuwd met Marijke Vervenne en wonend in de Wellingstraat 89 te Beernem, organiseert voor de zesde keer een benefiet voor nierpatiënten van AZ Sint-Jan. Dit gaat door in het restaurant ’t Zwarte Veld in de Knesselarestraat in Oostveld op zondag 15 april vanaf 11u30..

Pascal Ballegeer is heftruckbestuurder en werd geboren met één nier, dat langzaam afstierf. Hij had nood aan een donornier en moest op zijn 38ste   beginnen met nachtdialyse, wat hij gedurende twee jaar heeft gedaan. “Plots belde men mij op dat er een donornier beschikbaar was. Sindsdien geef ik elk jaar een benefiet voor de nierpatiënten van het AZ Sint-Jan Brugge. “Momenteel hebben we al 110 deelnemers, waarbij we een menu presenteren met gelegenheid tot dans na het eten. Met de opbrengst kunnen de nierpatiënten activiteiten doen. We trokken in het verleden zelfs naar de Mont Ventoux. Om de twee jaar doen we er een fietstocht. Jammer genoeg slaat deze actie nauwelijks aan bij het personeel van het AZ. Na de maaltijd komt dokter Pieter Vermeire de cheque ophalen en we kunnen toch zo’n 500 euro schenken”, aldus Pascal Ballegeer.

 

Vrouw

 

Pascal Ballegeer heeft op 29 april 2018 al vier jaar een donornier. “Als patiënt is het niet zo evident om een donornier te vinden. Persoonlijk heb ik slechts twee jaar moeten wachten. Sommigen moeten drie à vier jaar wachten. Met dialyse is het een gans ander leven. De sociale contacten vallen weg. Naar feesten gaan is er niet meer bij. Het is een ganse voorbereiding om dat thuis te kunnen doen. We moesten eerst een opleiding volgen, zowel ik als mijn vrouw Marijke om het aan te leren. Elke nacht lag ik aan vijf baxters. Iedere maand brachten ze hier dertig dozen binnen.  Het was ook een moeilijke periode voor mijn vrouw, maar ze stond me altijd heel nauw bij. Voor gans het gezin was het een belastende periode, de machine stond de ganse nacht te draaien.  Hierboven was het een echt hospitaal ook naar hygiëne en ontsmetting toe. Ondanks de dialyse ging ik nog werken. Ik mag nu alles eten, behalve bergsinaasappels. Alcohol is heel beperkt. Daarbij moest ik een heel zwaar dieet volgen. Thans eet ik met mate en drink veel water, minstens twee liter per dag”, vertelt Pascal Ballegeer, die heel blij was met de steun van Marijke.

 

“Nierpatiënten moeten er niet mee inzitten. Het moment  komt dat ze zich mogen aanbieden in het hospitaal om een donornier te krijgen. Ze hoeven niet te wanhopen. De dag komt dat een nier beschikbaar is. Een operatie duurt ongeveer vier uur en na een week was ik al thuis. Mensen mogen altijd contact met mij opnemen om erover te praten”, geeft Pascal Ballegeer nog meer.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden

 

Bericht geplaats door: lattenkliever op 18-04-2018

Proficiat voor de inrichting alvast U bent toch die man geweest van Mevr KAROLIEN VERSTRAETE waar je 2 dochters bij hebt of niet soms ...