Dinsdag 22 januari 2019

Koen Matthijs schilderde Oedelem, maar nu fotografeert hij alles

Wanneer je de buitendeur van het huis nummer 12 in de Oudezakstraat te Oedelem opent, krijg je een zee van kleuren over je heen. Aan de muren van het salon, een binnenruimte en de living hangen niet te tellen schilderijen geborsteld door Koen Matthijs (85), een stratenloper pur sang, die gewapend met zijn pen en notieboekje en een fototoestel rond de nek verslag uitbracht voor Het Brugsch Handelsblad en Het Laatste Nieuws.

 

“Als dertienjarige zette ik mijn eerste schilderij op doek, wat ik nog steeds in mijn bezit heb”, opent Koen Matthijs het gesprek. “Op school viel mijn tekentalent op, zodat ik vier jaar les ging volgen tekenen en schilderen aan de Academie Schone Kunsten te Brugge en de ABC teken- en schilderschool te Parijs. Na deze ‘kunststudies’ kon ik met diverse eerste prijzen en een diploma op zak de ‘artistieke toer’ op. Dat lukte aardig maar daarmee kon mijn gesmeerde boterham niet verdienen en trok een tijdje als leergast bij brandglasschilder Camiel Van Walleghem, één van de leraren in de Academie, tot een ziekte daar een eind aan maakte. Vanaf 1960 werkte ik in de drukkerij van mijn vader, na tussen mijn school- en dienstplicht werkzaam te zijn geweest in de Brugsche Courant. In 1961 werd ik tevens persfotograaf-reporter voor diverse dag- en weekbladen, een bijberoep dat stilaan mijn hoofdberoep werd. Toen ik op 65-jarige leeftijd met pensioen ging, zette ik me opnieuw achter de schildersezel en al vlug bleek dat ik  het schilderen en tekenen niet verleerd had”, aldus Koen Matthijs.

 

Landschappen

 

Naast landschappen hangen ook nog moderne kunstuitingen aan de muren. “Alhoewel ik vroeger wel eens de moderne toer opging, legde ik me vrij vlug uitsluitend toe op het schilderen van landschappen, de natuur, die me zo nauw aan het hart ligt. Kort na mijn pensioen maakte ik mijn eerste aquarellen, die mijn levensverhaal illustreerden. Stilaan groeide het idee om aan de hand van oude foto’s en prentkaarten ‘Oud Oedelem in kleur’ te borstelen, zowel in water- als in olieverf. Vrienden vroegen mij er een boekje van te maken en uit te geven. Unizo Beernem-St-Joris en de Dienst voor Toerisme namen het initiatief. Aan deze reeks heb ik vijf jaar gewerkt, want ik  ben niet vlug tevreden met het resultaat. Een dertigtal werden geselecteerd en in een boekje uitgegeven, samen met bijpassende teksten”, vertelt Koen Matthijs, die niet kan scheiden van zijn kunstwerken. “Het zijn als mijn eigen kinderen. Ik kan er geen enkele van verkopen”, lacht de schilder, die zich thans volledig gericht heeft op de fotografie. “Ik heb hier al meer dan tien dikke albums vol met foto’s van Oedelem en omgeving, eigenlijk een schat aan erfwaarde, maar wie zal zich er ooit over interesseren”, vraagt Matthijs zich af, die ook nog beelden boetseerde met klei uit de Oedelemse kleiputten

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden