Dinsdag 19 maart 2019

Andere locaties voor studerende jeugd

Kunnen blokkende studenten binnenkort terecht in de kerk, in de Kijkuit, in Ter Muiden of in het woonzorgcentrum Mariawende? Het zou zomaar kunnen want op de gemeenteraadszitting van 7 juni  stelde Lode Vanneste (N-VA) voor om op te zoek naar extra plaatsen waar studenten kunnen blokken. En omdat zij  de voorbije weken enkel terecht konden in Sint-Joris en Beernem, vroeg Vanneste  om tijdens de volgende examenperiode ook  een studieplaats te voorzien in Oedelem.  Schepen van Jeugd Gijs Degrande beloofde om de voorstellen te onderzoeken en te bespreken met de Beernemse Jeugdraad.

 

De examenperiode zit er voor de meeste studenten op. Na weken van studeren is er eindelijk tijd voor rust en ontspanning. Heel wat studenten blijven tijdens de blok niet op hun kot of bij hun ouders. Ze  opteren voor een andere locatie waar ze samen met andere lotgenoten  studeren.  In Beernem kon men de voorbije weken terecht in OC De Kleine en in de Sinjo.  Uit cijfers die Lode Vanneste opvroeg bij Schepen Gijs Degrande bleek dat er dagelijks gemiddeld 15 studenten in OC De Kleine Beer verbleven. Voor zaal Sinjo blijken er voorlopig geen cijfers beschikbaar.  Gijs Degrande: “ In de praktijk blijkt het OC niet de ideale locatie.  Bij mooi weer is het er zeer warm en studenten moeten vaak plaats maken voor vergaderingen of andere evenementen”.

 

In veel gemeentes en steden kan men terecht op de meest uiteenlopende lokaties.  Lode Vanneste ging op onderzoek en ontdekte zeer bijzondere plaatsen.  Vanneste “  Dit varieert van kerken, jeugdherbergen, scholen, bibliotheken tot zelfs de cafetaria van een woonzorgcentrum. Op sommige plaatsen zijn er zogeheten blokbars die open zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Soms is het de gemeente of stad die dit organiseert, soms gaat het op privé-inititatieven”. 

 

Lode Vanneste vroeg aan het gemeentebestuur om ook in Beernem op zoek te gaan naar alternatieve lokaties. Hij vroeg daarbij om een oproep te doen naar andere partners die een studieplaats ter beschikking stellen.  Verder vroeg hij ook om in Oedelem een studieruimte te voorzien in bijvoorbeeld het Schepenhuys of het parochiaal centrum.  Schepen Gijs Degrande beloofde om de voorstellen te bespreken met de Jeugdraad. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden