Donderdag 25 april 2019

Grote verrassing bij de samenstelling gemeenteraad

Terwijl de N-VA zondag nog er goede moed bij had, toen de zetelverdeling eraan kwam, werd het goede nieuws onmiddellijk het hoofd ingedrukt door de mededeling van Gijs Degrande (N-VA), die mededeelde dat de winnende CD&V gewoon koos voor een coalitie met het kartel Sp.a/Groen. Hierdoor komt N-VA in de oppositie terecht na zes jaar mede het bestuur te hebben geleid.

 

De CD&V heeft in totaal twaalf zetels veroverd, de N-VA heeft er negen, terwijl het kartel Sp.a/Groen er vier achter hun naam heeft staan. Bij de CD&V volgde men opgetogen de verdere cijfers, die bij Beernem heel laat binnenkwamen. “Al bij ons eerste stembureau zijn we samen gaan zitten om een scenario uit te schrijven”, vertelt Patricia Waerniers (CD&V), die wellicht een grote aanhang op haar naam heeft kunnen doen stemmen. Dit nadat ze zes jaar geleden al overstapte naar BRON, dat uit elkaar spatte Daarna zetelde ze als onafhankelijke en stapte juist voor de verkiezingen over naar Beernemse Burger Belangen om er alsnog uit te stappen en terug te keren naar de CD&V waar ze de tweede plaats kreeg. Volgens de voorbarige cijfers heeft ze het vierde meeste stemmen achter zich kunnen verzamelen en mag alsnog als stemmenkanon bestempeld worden. Wellicht zijn er vele van de Van Hoeckestemmers op de CD&V gaan stemmen, want de familieclan was toch ook goed voor een 2.600 stemmen. Bij de Sp.a was men niet echt tevreden met het behaalde resultaat. “Ik had gespeculeerd op zes zetels”, aldus Danny Tant (Sp.a). “Het is dus wat minder geworden en wellicht gaan we uit de onderhandelingen toch twee schepenen kunnen slepen. Ik was niet bij de onderhandelingen en weet dan ook niet wat er afgesproken is”.

 

Bij de CD&V heerste een gulle sfeer ondanks het feit dat nog niet alle voorkeurstemmen geteld waren. In principe wordt Jos Sypré de nieuwe burgemeester, een functie die met dit resultaat in de rangen van de CD&V blijft hangen. Gijs Degrande wordt wellicht niet de jongste burgemeester van ons land.

 

Bij de N-VA was het een treurige stemming die in de zaal heerste. Eerst kwam Gijs Degrande met het goede nieuws, dat de partij met maar liefst zeven procent vooruit gaat. “We gaan met zeven procent vooruit, maar het slechte nieuws is, dat de meerderheid de linkse toer opgaat en besloten heeft een coalitie te vormen met het kartel. Dat is voor ons een harde slag, want we verliezen de schepenen, ondanks onze negen zetels in de gemeenteraad. We zullen in de nabije toekomst dan ook harde oppositie voeren en nog harder blijven werken zodat we bij de volgende verkiezingen nog verder vooruit gaan om de volledige meerderheid te halen. Het is jammer voor onze partij, die nu zes jaar bestuurservaring heeft opgedaan. We zullen die ervaring zeker niet laten wegglippen en er voor gaan binnen zes jaar. Het goede is dat we blijven vooruit gaan in deze landelijke gemeente en we blijven hard verder werken”, aldus een geëmotioneerde Gijs Degrande.. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden

 

Bericht geplaats door: jDebaene Johan op 22-10-2018

De meerderheid moet zich steeds houden aan 2 lijnen die niet overschreden mogen worden en dat is voor iedere partij gelijk.
Rechts heb je de financiële haalbaarheid en links voldoende draagvlak bij de bevolking.
Tussen die 2 lijnen moet men beleid voeren.

Bericht geplaats door: rodeo op 19-10-2018

Groenen in het gemeentebestuur. Proficiat! Nu mogen ze zelf de problemen oplossen waar ze al jaren over kankeren. Misschien een vluchtelingencentrum in het huis Maes? Of een windmolen op de Hogen Akker in de tuin van Rolle De Bruyne?

Bericht geplaats door: lattenkliever op 18-10-2018

Als het beleid de komende 6 jaar gesmaakt wordt ???? Zal een wrange nasmaak worden . Wie gaat dan de meeste stemmen behalen .... de geschiedenis zal zich wel terug herhalen .

Bericht geplaats door: jDebaene Johan op 17-10-2018

Het goede nieuws is dat Jos Sypré in 2024 kan rekenen op de Burgemeester bonus. een niet te onderschatten voordeel , als het beleid de komende 6 jaar gesmaakt wordt door de inwoners van Beernem.

Bericht geplaats door: lattenklievers op 16-10-2018

De geschiedenis herhaalt zich alweer in Beernem .... cfr Patricia op de vorige gemeenteverkiezingen ?? De meeste stemmen en ook geen burgemeester. Poets wederom poets of niet ?? We denken het onze maar van en wie gaat het volgende slachtoffer zijn in 2024 .