Zaterdag 25 mei 2019

50ste Jaarboek van Bos en Beverveld

– Het eerste jaarboek van de heemkundige kring Bos en Beverveld werd in 1966 voorgesteld. Bijgevolg is de kring al meer dan vijftig jaar oud. Door omstandigheden werden een tweetal jaar geen jaarboeken geproduceerd of werden twee jaren samen genomen. Thans rolt het vijftigste jaarboek van de persen. Weer een knuffel van 290 pagina’s.

 

Het nieuw jaarboek wordt voorgesteld op 24 november 2018 vanaf 10 uur. “We doen dit gelijklopend met het Davidsfonds in OC De Kleine Beer”, aldus voorzitter Carlos Croene, die ondertussen al alles georganiseerd heeft om er een feestelijke gebeurtenis van te maken. “We zien dat ons ledenaantal weer aan het stijgen is. Kan ook niet anders met al deze mooie thema’s die erin worden verwerkt. Er zijn ook nog steeds andere boeken en oude jaarboeken te koop. Om het vijftigste boek te vieren, zal aan de kopers van het boek een glaasje cava worden aangeboden. De prijs van het boek  bedraagt 20 euro en voor de steunende leden 30 euro”.

 

Grasduinen we even door het jaarboek dan zien we weer heel wat interessante titels verschijnen. “We starten met een Ten Geleide, waarna een Ontroerende erfgoedwerking wordt beschreven door Carlos Croene. Edelhart Matthijs, die er al bij de stichting bij was, eindigt Vier jaar onder de Duitse laars. Ronny Debbaut beschrijft het Tumult in Beernem in 1795. Daarna volgt Cafécultuur door Cecile De Rycke. Walderik Baute maakt een Selectie uit historische kranten. Reginald Braet beschrijft het leven van Gravin d’Hespel, die een grote rol speelde tijdens de Kunstweekends in kasteel Driekoningen. Baljuw Claeys en Elisabeth Gunst komen aan bod anno 1773 door Ronny Debbaut. Een Hollandse reporter wordt in Beernem in het jaar 1957 belicht door Daniël Van Hulle. Etienne Van Wonterghem beschrijft het tweede deel van 50 jaar Bos en Beverveld. Edelhart Matthys heeft het over de Moord op Free Hudders in 1900 en eindigt met een gedicht”. 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden