Zondag 25 augustus 2019

Nieuwe Gemeenteraad voorgesteld

Na de gemeenteraadsverkiezingen 2018 in Beernem koos CD&V voor een coalitie met Sp.a/Groen. Hierdoor komt N-VA, die gedurende zes jaar de partner van CD&V was, in de oppositie terecht. CD&V veroverde in totaal twaalf zetels, N-VA negen, terwijl het kartel Sp.a/Groen er vier achter hun naam heeft.

 

“Al van bij ons eerste stembureau zijn we gaan samen zitten om een scenario uit te schrijven”, vertelt eerste schepen Patricia Waerniers (CD&V), die opnieuw een groot pakket kiezers kon bekoren, nadat ze bij de vorige verkiezingen overgestapt was naar Bron, dat uit elkaar spatte.

 

CD&V koos dus eieren voor hun geld en ging samen met het kartel Sp.a/Groen, dat gehoopt had toch nog zes zetels te veroveren. “Het was twee zetels minder, maar uit de onderhandelingen hebben we toch twee schepenen kunnen bekomen”, aldus Vicky Reynaert (Sp.a). Bij CD&V was men heel guitig met commentaar, want met Jos Sypré, blijft de burgemeester van CD&V-signatuur. “Al bij al is dit een overdonderend moment”, aldus de nieuwe burgemeester Jos Sypré. “Normaal gebeurt dit in de raadzaal, maar als je ziet dat de theaterzaal bomvol zit, dan geeft dat kippenvel. Ik had dat totaal niet verwacht. Het is een uniek moment. Sommigen leggen voor de eerste keer de eed af. Familie en vrienden komen kijken en dan moet dat goed te zien zijn. Ook de receptie nadien geeft een beetje cachette aan het geheel. Ik ga goed slapen deze nacht. Ik ben nogal rustig van natuur en kan goed relativeren. Ik ben heel fier in de voetsporen van Johan De Rycke te kunnen treden met een heel enthousiaste ploeg en we gaan dit heel goed doen”.

 

N-VA kon het niet geloven, dat hun beleid na zes jaar geen doorgang vond, ondanks het feit dat de partij met zeven procent vooruit ging. “Jammer genoeg is de meerderheid de linkse toer opgegaan en heeft een coalitie gevormd met het kartel”, aldus Gijs Degrande (N-VA). “Voor ons betekent dit een mokerslag, want we zijn onze schepenen kwijt, ondanks onze negen zetels en ondanks het feit dat ik de meeste stemmen behaalde (2.103). We zien ons dan ook verplicht in de toekomst harde oppositie te voeren. Onze ervaring blijft binnen onze rangen en we willen er voor gaan binnen zes jaar”.

 

Binnen het kartel verdwijnen er twee raadsleden van Sp.a, namelijk Danny Tant en Vicky Verstringe, maar doet bij Groen Rolle De Bruyne opnieuw zijn intrede, nadat hij enkele jaren uit de gemeenteraad stapte. Met Vicky Reynaert erbij komt het kartel aan vier zetels, wat de CD&V de meerderheid bezorgde om te besturen.

 

Samenstelling

 

De Beernemse Gemeenteraad bestaat uit 25 leden. Hiervan zijn er twaalf zetels bestemd voor de meerderheid, dat bestaat uit CD&V en een kartel van Sp.a en Groen, dat in totaal vier zetels veroverde met Vicky Reynaert (Sp.a), Jan Vanassche, Rolle De Bruyne en Roos Lambrecht. Hier zijn er drie van Groen signatuur en één Sp.a. De CD&V koos voor het kartel, wat met zich meebrengt dat de N-VA in de oppositie belandde. Met de N-VA heeft de CD&V gedurende zes jaar het beleid gevoerd, maar Gijs Degrande behaalde het meest aantal stemmen (2.103), terwijl Jos Sypré het moest stellen met 1.999 stemmen, een honderdtal minder dan Degrande. Een samengaan met de N-VA had wellicht de burgemeesterssjerp aan de CD&V gekost, vandaar dat men het veiliger voelde gewoon samen te gaan met het kartel. Nu bekijken we de eerste tien plaatsen naar het aantal stemmen, dan zien we dat er slechts drie N-VA’ers zich binnen die tien konden plaatsen. Opvallend is dat Jef Vansteenhuyse (N-VA) als uittredend schepen slechts 597 stemmen achter zijn naam kreeg. Het voorzitterschap van de gemeenteraad moest Christine Stroobandt afstaan aan Kris Vincke. Patricia Waerniers werd als tweede schepen aangesteld voor Claudio Saelens en Ruben Strobbe. Vicky Reynaert werd voorzitter van het OCMW.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden

 

Bericht geplaats door: jDebaene Johan op 10-01-2019

Als je de voorkeurstemmen van de CD&V verkozenen bekijkt en die vergelijkt met de voorkeurstemmen van de NVA verkozenen dan wordt je even stil. Behalve Gijs De Grande (lijsttrekker NVA) die een monsterscore behaalt (PROFICIAT) , doen de andere raadsleden van NVA het zeer pover. Ook de personen die schepen waren halen amper voorkeurstemmen. Ik denk dat NVA hier met een zwaar probleem zit. Kandidaten waren niet populair of kregen geen waardering van de kiezer voor hun gevoerde beleid. Wat is de reden? Ik weet het niet. Maar moest ik Gijs De Grande zijn, dan zou ik dit willen weten, kost wat kost. En zolang dit niet uitgeklaard is , zou ik geen straffe uitspraken doen.