Zondag 25 augustus 2019

Erfgoeddag in Sint-Joris

Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) toont op zondag 28 april voor het eerst opnieuw stukken uit de Collectie Bulskampveld. Samen met Gemeente Beernem, de heemkundige kring Bos en Beverveld en de Cultuur Historische Kring Sint-Joris organiseert CAG op Erfgoeddag een activiteit voor groot en klein.

 

CAG beheert op vraag van de Vlaamse Gemeenschap de Collectie Bulskampveld, het voormalige Landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. “Om de collectie terug tot leven te brengen, zijn we in september vorig jaar gestart met een lokaal project. We willen het ambacht van het lattenklieven in Sint-Joris en Beernem bewaren voor de toekomst”, vertelt Griet Frère, medewerker publieksbemiddeling bij CAG. “Op Erfgoeddag, dat dit jaar in teken van ambachten staat, organiseren we een evenement aan het standbeeld van de lattenkliever in Sint-Joris.”

 

Bezoekers zien er de tentoonstelling Lattekot 2.0 met lattenklieversmateriaal uit de Collectie Bulskampveld en foto’s uit de archieven van de gemeente, de lokale heemkringen en particulieren. Op geregelde tijdstippen kan men genieten van een interactieve demonstratie van het lattenklieven of een sappig verhaal uit de hoogdagen van de lattenklieverij. In de pop-up cinema kan de bezoeker beelden van de laatste getuigen bekijken. Wie dorst heeft, kan in het themacafé terecht, uitgebaat door de Cultuur Historische Kring Sint-Joris. De opbrengst gaat naar het goede doel. Ook kinderen zijn welkom. Er is een plek voorzien waar kinderen met gekliefde latten bouwwerken kunnen maken. Wie een blijvende herinnering aan deze dag wil, kan een gratis foto laten nemen in de fotobooth.

 

Tot de jaren 2000 stond het ambachtelijk materiaal uit de collectie opgesteld in de kelders van het kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Tot het kasteel als natuur- en streekbezoekerscentrum werd ingericht. Na een kleine 20 jaar worden voor het eerst opnieuw stukken uit deze deelcollectie getoond. “Het is een unieke kans want na Erfgoeddag gaan de objecten terug naar het depot. De tentoonstellingspanelen reizen wel verder rond in de omliggende gemeentes,” vertelt Griet.

 

 

Programma Erfgoeddag

Opening met receptie om 9u30

Doorlopend van 10 tot 18u expo, themacafé, gratis fotostudio, cinema en gezinsactiviteit

Demonstraties om 10u, 11u30, 13u, 14u30 en 16u30

Verhaal om 10u45, 13u45 en 15u45

www.collectiebulskampveld.be/erfgoeddag

 

Praktisch

Huis van het Kind – Lattenklieversstraat 46, Sint-Joris (Beernem)

 

Partners

Deze activiteit is een initiatief van Centrum Agrarische Geschiedenis in samenwerking met Gemeente Beernem, Provinciaal Bezoekerscentrum Bulskampveld, Heemkundige Kring Bos en Beverveld en Cultuur Historische kring Sint-Joris.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden