Zondag 25 augustus 2019

Leerlingen dansopleiding KTA Brugge maken internationaal indruk

Geplaatst door Eddy Persyn op dinsdag 23 april 2019

 

Unieke dansopleiding koppelt algemene vorming aan dans op hoog niveau

 

De opleiding is nog jong, maar afgestudeerde leerlingen studeren buiten de landsgrenzen verder in dans en ook dit jaar zijn al een aantal laatstejaars geslaagd in audities in Nederland, Groot-Brittannië en de USA. De dansopleiding is bovendien uniek in Vlaanderen, met een combinatie van intens werken aan enerzijds de ontplooiing van het danstalent en anderzijds de algemene ontwikkeling.

 

Opleiding Dans, gekoppeld aan een ASO-TSO opleiding = uniek in Vlaanderen.

 
In september 2012 startte in het KTA Brugge het eerste jaar van de opleiding ‘Dans’. Op dit moment kunnen leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar de opleiding volgen.
In de eerste graad is de dansopleiding gekoppeld aan de A-stroom en later, in de tweede en derde graad, aan een ASO- of TSO-opleiding.
 
Zes uur dansles krijgen de leerlingen tijdens de schooluren, maar ze kunnen die aanvullen met vrijblijvende naschoolse lessen die aansluiten op het laatste lesuur en plaatsvinden in de ruime dansstudio’s van het KTA sportcomplex.
Deze formule is uniek in Vlaanderen: de passie en het talent voor dans krijgen alle kansen om zich te ontwikkelen, terwijl niet ingeboet wordt op de algemene vorming.
Na het voltooien van hun secundaire studies, kunnen de leerlingen dus nog alle (studie)richtingen uit.

 

Alle studierichtingen, maar ook alle windrichtingen

 
Bij het KTA Brugge zijn ze fier op de opleiding, die aangeboden wordt in samenwerking met de vzw Pliejee. Fier zijn ze ook op de afgestudeerde leerlingen die ondertussen internationaal aan de slag zijn op professioneel niveau. En het is ook uitkijken naar de toekomst van de leerlingen die slaagden in hun audities voor prestigieuze vervolgopleidingen.

 

De opleiding is nog jong, maar afgestudeerde leerlingen studeren buiten de landsgrenzen verder in dans en ook dit jaar zijn al een aantal laatstejaars geslaagd in audities in Nederland, Groot-Brittannië en de USA. De dansopleiding is bovendien uniek in Vlaanderen, met een combinatie van intens werken aan enerzijds de ontplooiing van het danstalent en anderzijds de algemene ontwikkeling.

 

Drie getuigenissen:

Axelle De Groote, afgestudeerd in juni 2018 (foto boven)
 
Mijn opleiding bij KTA Brugge startte in september 2014. Vijf jaar lang elke weekdag danslessen van hoogstaand niveau, dat heeft mijn danstechniek op het peil gebracht waarmee ik in Trinity Laban, conservatoire of music & dance te Greenwich, London kon binnengeraken. Zo kan ik nu indrukwekkende ervaringen opdoen bij vele jonge choreografen van over heel de wereld. Eind mei zal ik optreden op een Festival in Londen en in september doe ik een voorstelling in Portland, Amerika.

 

Febe Salembier, studeert af in juni 2019 (cover foto)
 
Sinds het 3de middelbaar zit ik in de dansrichting bij KTA Brugge. Daar leerde ik in een aantal jaar tijd enorm veel bij, op vlak van techniek, van doorzetten, van het vormen van mijn toekomstplannen. Mijn dansopleiding brengt me straks naar Amsterdam; ik ben geslaagd in mijn auditie voor de opleiding Bachelor Docent Dans in Lucia Marthas Amsterdam (LMIPA). Zo maak ik mijn droom waar: een goede danser worden en mijn kennis en ervaring doorgeven aan de volgende generatie dansers.
 

Laura Roef, studeert af in juni 2019 (foto onder)
 
Ik volg nu al 6 jaar de specialisatie dans in KTA Brugge, waar ik, door verschillende stijlen te leren, een allround danser ben geworden. Dat heeft heel veel voordelen voor de toekomst, maar ook voor de audities. De danswereld is een moeilijke wereld waarin je al direct veel moet kunnen. Onze leerkrachten zijn ervaren en gepassioneerd en kunnen ons dus goed voorbereiden. Zo begin ik straks aan een buitenlands hoofdstuk: ik ben geslaagd voor mijn auditie voor AMDA college and conservatory of the performing arts in LA. In de richting dans theater krijg ik dans, maar ook zang, film en acteren. Met deze bagage wil ik later meereizen met musicalgezelschappen, de wereld rond, om met mijn dans een verhaal te vertellen.

 

Interesse in deze unieke dansopleiding? Maak kennis tijdens KTA opendeurdagen op 27 en 28 april.

Instromen in de opleiding ‘Dans’ kan in elke graad mits het slagen voor een auditie.Via de specialisatie ‘Dans’ biedt het KTA Brugge leerlingen op een professioneel niveau dans aan in verschillende disciplines en in één pakket:
 

Klassiek Ballet / pointes

Modern-Hedendaags

Jazz

Hip Hop / Urban dance

Latin

Choreografie

 
Deze stijlen komen het volledige schooljaar lang elke week aan bod.

 

Cover foto: Febe Salembier.
 

 

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden