Zondag 25 augustus 2019

Een hogeschool is geen ‘universiteit light’

Door: Joris Hindryckx is algemeen directeur hogeschool VIVES en voorzitter van de raad van bestuur van VLHORA (Vlaamse Hogescholenraad)

 

Hogescholen willen geen spiegelbeeld zijn van universiteiten, geen universiteiten light. Hogescholen en universiteiten bieden een keuze tussen twee volwaardige alternatieven. 

 

In tegenstelling tot universiteiten zijn hogescholen in de eerste plaats onderwijsinstellingen waar opleidingen theorie en praktijk mixen. Studenten worden er gevormd tot sterke professionals, en  leren er een vak en een job.  Hogescholen vormen slimme ondernemers, grensverleggende kunstenaars,  professionals die de wereld beter kunnen maken vanuit hun werk in de bedrijfswereld, in de gezondheids- en welzijnssector en in het onderwijs.

 

Hogescholen werken ook rechtstreeks mee aan kennisgedreven ontwikkelingen via praktijkgericht onderzoek en innovatieve maatschappelijke dienstverlening.  Hierbij werken docenten en studenten samen met het werkveld en dragen ze bij tot oplossingen die op de werkvloer mee het verschil maken. Bovendien gebeurt dit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ook in interactie met universiteiten en andere kenniscentra. Zo lossen hogescholen via deze co-creatie de Vlaamse innovatieparadox op. Dit samenspel bevrucht tevens de dynamiek, vernieuwing en kwaliteit van de opleidingen zelf. 

 

Het volledige opniestuk kun je hier lezen op onze column pagina's.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden