Vrijdag 22 november 2019

Unieke kans om glaswerk-topstuk ‘Beernem’ te bezoeken op sneukeltocht tgv Beernem kermis

Door Eddy Persyn

 

Foto van links naar rechts:

Patricia Waerniers (schepen van bibliotheek), Ellen Reddé (bibliotheek), Geert Gruyaert en Conny Lambert en Carlos Croene (erfgoedraad Beernem), Martin D'haeninck en Patrick Allemeersch en Eddy Persyn (Dorpsvrienden Beernem), en burgemeester Jos Sypré

 

‘al wandelend of fietsend toeren langs glaskunst in Beernem’

 

De bibliotheek Beernem zet in de maand september hedendaagse glaskunst in de kijker. Met een tentoonstelling van de Brugse glaskunstenaar Pia Burrick halen we een topper in huis! De Brugse glaskunstenaar Pia Burrick werkt al 40 jaar aan haar eigenzinnig oeuvre van zowel decoratief als puur artistiek glaswerk.   

Pia werkt onder meer met de glas-in-lood techniek. Het is een techniek die een goede 1000 jaar bestaat. Vele toepassingen van brandglas en gebrandschilderd glas, gevat in lood, zien wij in kerken en kathedralen, maar ook kapellen, herenhuizen, gemeentehuizen en stadhuizen zijn ervan voorzien.

 

Naar aanleiding van deze tentoonstelling, nemen wij de gelegenheid te baat om ook ander glaswerk in Beernem in de kijker te plaatsen. Hiervoor werd een unieke samenwerking opgezet tussen de bibliotheek Beernem, de Beernemse cultuur-en erfgoedraad en de Feest- en Handelsgroep Dorpsvrienden Beernem.

 

De Dorpsvrienden organiseren op zondag 15 september hun 26ste sneukeltocht n.a.v. Beernem kermis. De komende sneukeltocht zal in het teken staan van glaskunst in Beernem: al wandelend of fietsend toeren langs ‘glaskunst in Beernem’.

 

Elk jaar zijn er een 5-tal stopplaatsen vervat in de sneukeltocht. Op deze stopplaatsen wordt een hapje en drankje aangeboden. Dit jaar komt er op enkele stops een extra traktaat: nl. een (gegidst) bezoekje aan glaswerk (nl. glasramen).  Zo zijn bezoeken voorzien van de glasramen in de St-Amanduskerk, de HMMG-kerk en de kerk in St-Joris. Vermeldenswaardig is zeker dat er een stop wordt voorzien bij het bedrijf Lemahieu Beernem waar het bekende en unieke glasraam ‘Beernem’ met grote erfgoedwaarde kan bezocht worden. Een unieke kans!

 

Uiteraard passeert de sneukeltocht ook langs de bibliotheek, waar de deelnemers kennis kunnen maken met het werk van glaskunstenaar Pia Burrick.

 

Patricia Waerniers:

“Op de sneukeltocht van de Dorpsvrienden krijgen de deelnemers een unieke kans om het glasraam ‘Beernem’, dat een grote erfgoedwaarde heeft en in privébezit is, te bezoeken.”

Meer info op http://www.joostmarechal.be/Brandglasraam-Beernem.pdf

 

Praktische informatie over de sneukeltocht:

De Dorpsvrienden bieden elk jaar zowel een fietsparcours (31 km) als een sneukeltoer (6 km) voor wandelaars aan. Voor beide parcours worden een aantal bezoeken aan glaswerk voorzien.

Start tussen 13u30 en 14u30 in ‘dienstencentrum Mirte’ in de Rollebaanstraat.

Sint-Amandus kerk, HMMG en Sint-Joriskerk worden andere bezocht.

Eindigen doen we zoals ieder jaar in het O.C. De Kleine Beer.

Enkel met voorinschrijving en bij voorkeur voor 10 september: € 18 voor volwassenen en € 8 voor kinderen.

Verkooppunten en info bij Slagerij Patrick in de Bloemendalestraat 137 en Harlekijn in de Hoornstraat 1.

Nog even meegeven dat we volgend jaar met de ‘Dorpsvrienden’ onze 70ste verjaardag vieren en in deze bibliotheek in april en mei een overzichtstentoonstelling organiseren i.s.m. de Beernemse cultuur- en erfgoedraad.

 

De Dorpsvrienden kijken, samen met de partners, dus uit naar hun speciale 26ste editie van hun succesvolle sneukeltocht. Dit jaar kunnen de deelnemers dus niet alleen sneukelen en proeven van lekkere hapjes en drankjes, maar kunnen ze ook proeven van glaskunst in Beernem. En dat zal ongetwijfeld smaken!

 

Patricia Waerniers:

“Als schepen van cultuur-bibliotheken-kermissen ben ik bijzonder opgetogen over deze unieke samenwerking. Met de bibliotheek Beernem willen we evolueren naar een kenniscentrum, dat in goede connectie staat met de lokale gemeenschap. Door een dergelijke samenwerking zullen ongetwijfeld niet-leden van de bibliotheek onze nieuwe bibliotheek ontdekken. En tevens is het een mooie opportuniteit om (glas-)kunst op een laagdrempelige manier bij de bevolking te brengen. Ik ben de Dorpsvrienden dan ook heel dankbaar voor deze unieke kans. Ik ben blij dat ze op deze kar gesprongen zijn!”

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden