Zaterdag 7 december 2019

Tentoonstelling 40 jaar Wonnebronne in het Schepenhuys

Door Eddy Persyn

 

“Ik ben er … en blijf er”.  Dat was veertig jaar geleden het eerste toneelstuk dat Wonnebronne op de planken bracht in de Beernemse zalen.  De naam van het stuk was alleszins treffend gekozen.

 

In 1979 deed ingeweken Oedelemnaar Johan Bastiaensen een oproep om een nieuwe toneelkring op te richten, in opvolging van het ter ziele gegane “Kunst adelt”.  Hij vond al gauw een medestander in Valère Vandeweghe en onder hun impuls zag Wonnebronne het levenslicht.  De nieuwe toneelvereniging kende van in het begin heel wat succes met toneelstukken die doorheen Groot-Beernem werden opgevoerd.  Sindsdien is Wonnebronne uitgegroeid tot een gevestigde waarde in het verenigingsleven van de gemeente.  In de veertig jaar sinds haar ontstaan zijn verschillende generaties uit Beernem en daarbuiten betrokken geweest bij de werking van Wonnebronne, hetzij als speler, hetzij als medewerker voor of achter de schermen.

 

Een verjaardag zoals deze kan dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan.  Daarom organiseert Wonnebronne van 7 september tot en met 28 september in de exporuimte van het Schepenhuys te Oedelem een unieke overzichtstentoonstelling over de geschiedenis van de vereniging, van de prille begindagen tot nu.  Een ideale gelegenheid om even terug te blikken op 40 jaar amateurtoneel in Beernem.  Affiches, foto’s, video’s, krantenknipsels, kostuums, rekwisieten, maquettes, decorstukken… dat alles en nog veel meer passeert de revue.

 

Misschien zijn er onder u mensen die vroeger hebben meegespeeld met Wonnebronne of dat nog steeds doen, misschien heeft u al één of meerdere voorstellingen van Wonnebronne bijgewoond of draagt u het toneelgebeuren een warm hart toe.  Breng dan zeker een bezoek aan de tentoonstelling en ontdek alles over de rijke geschiedenis van Wonnebronne, van de oorsprong van de naam tot aan het ontstaan van de jongerenwerking Jacta en de recente stukken.

 

De tentoonstelling is gratis en kan zowel worden bezocht tijdens werkdagen als op weekenddagen (op werkdagen van 10u-12u en van 13u30 tot 16u30, op weekenddagen van 10u-17u).  Tijdens de weekends zijn er leuke extra’s, zoals een dorpscafé en de mogelijkheid om kostuums uit te proberen in een speciaal daartoe ingerichte fotohoek.  Ook tijdens de week is de tentoonstelling meer dan het bezoeken waard en geven de begeleidende teksten je de nodige informatie om te grasduinen in de geschiedenis van het toneelleven voor en achter de schermen.  Op dinsdag 10 september (de laatste dag van de kermis in Oedelem) zal de tentoonstelling bovendien geopend blijven tot 21u30 (begin van het afsluitend vuurwerk van de kermis).

 

Hieronder nog een aantal sfeerbeelden tijdens de opening van de tentoonstelling waar ondere andere Riet Muylaert te gast was.

 

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden