Dinsdag 21 januari 2020

Burgemeester Jos Sypré gaat voluit voor een groter aanbod openbaar vervoer in Beernem

Door Eddy Persyn  -  04 dec 2019

 

De Vervoerregio Brugge buigt zich momenteel over de opmaak van een nieuw plan voor het openbaar vervoer.

Uit de cijfergegevens van de oriëntatienota die burgemeester Jos Sypré kon inkijken blijkt Beernem opvallend goede scores te hebben op het gebied van het gebruik van het openbaar vervoer.

 

“Dit is niet verwonderlijk”, aldus burgemeester Jos Sypré die in Beernem ook mobiliteit onder z’n bevoegdheden telt.

“We liggen tussen Brugge en Gent op een mobiliteitskruispunt van de spoorweg en de E40.

Heel wat van onze nieuwe inwoners kiezen daarom bewust voor Beernem om er zich te settelen. Vanzelfsprekend dat we daar dan ook onze ruimtelijke ordening op geënt hebben door in de stationsomgeving hoogtebouw toe te staan.”

 

Na Brugge (18.506) en Blankenberge (1.666) telt Beernem (749) tijdens een weekdag het meeste opstappers van de regio.

De opstapplaats in Beernem bestrijkt een gebied van 50.000 reizigers die dagelijks richting Gent/Brussel en Brugge sporen.

Belangrijk dus dat die niet in de kou blijven staan èn dat er dringend werk gemaakt wordt van meer treinen die stoppen in Beernem.

Concreet ga ik voor dagelijkse rechtstreekse treinverbindingen om het uur naar en van Brussel èn voor meer dan twee rechtstreekse treinen van en naar de hoofdstad tijdens de ochtend- en avondspits.

Het comfort voor de vele treinreizigers die op- en afstappen in Beernem is de afgelopen jaren sterk afgenomen en de reisduur is in vele gevallen toegenomen.

 

Met ruim 20.000 klanten op jaarbasis kent Beernem het hoogste belbusgebruik van de vervoerregio.

 

“Bovendien telt Lijn 63 tijdens de schoolspits bijzonder veel studenten richting Brugge”, gaat burgemeester Jos Sypré verder die ook meegeeft dat Beernem de enige randgemeente is van Brugge die geen voorstadbediening heeft met een half uur frequentie.

“Brugge is vanuit Beernem vlot bereikbaar met de trein. Het busaanbod vanuit Oedelem naar onze provinciehoofdstad moet omhoog.”

 

Beernem (1.765) behoort tot de koplopers van het aantal ritten met de Minder Mobielen Centrale.

 

“In 2018 werd in het totaal 88.420 km gereden.

Op zich is het een prachtinitiatief, waarin we sterk investeren!

Vrijwilligers springen spontaan in de bres om als chauffeur op te treden voor inwoners die het mobiel wat moeilijk hebben, alsook voor bewoners van de zorginstellingen in Beernem.

Het vervoerssysteem botst door de te vele aanvragen en het tekort aan vrijwilligers op z’n grenzen.  We roepen de zorginstellingen nu al op om met eigen busjes het vervoer te versterken.”

Hopelijk krijgen we de nodige ondersteuning vanuit de vervoersregio, zodat ons mooi aanbod kan evolueren naar een goed werkende vervoersvorm op maat.

 

Tenslotte pleit burgemeester Jos Sypré om de avondlijn tijdens de week een uurtje langer te laten rijden naar de randgemeentes van Brugge.

 

“De laatste bus van de avondlijn vertrekt tijdens de week aan het station al om 22u.10. De laatste rit naar alle randgemeentes van Brugge een uur later laten vertrekken zou handig zijn.”

Na een avondje film, cultuur, of avondschool haal je nauwelijks de bus terug en is het jammer genoeg niet mogelijk om alsnog eens glas te drinken in Brugge.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden