Woensdag 26 februari 2020

Oegandese studente op missie in haar thuisland

»» Bekijk het gekoppelde bestand. ««

 

Door Eddy Persyn  -  13 januari 2020

 

Vzw Together we’re strong organiseert voor de 9de keer een (para)medische missie naar Oeganda. Dit gaat opnieuw gepaard met een duurzaam project. Vanaf 5 februari 2020 zullen 77 vrijwilligers dit keer deze unieke ervaring kunnen meemaken.


ZoWe verpleegkunde studente Jackie Atim (uiterst rechts op de foto) is zelf afkomstig uit Oeganda en werd gevraagd om deel uit te maken van de groep.

 

Naast haar verpleegkundige kwaliteiten is zij ook door haar afkomst een waardevolle toevoeging aan de groep. Het is nl. net het district vanwaar zij afkomstig is, Oyam, en o.a. haar eigen village, Icheme, waar de vzw hun activiteiten ontplooit. Dit maakt het voor haar niet alleen een mooie en leerrijke stage, maar ook interessant voor de organisatie daar zij de lokale taal machtig is (Langi tribe). Niet iedereen spreekt in het verre binnenland immers Engels en de lokalen die meegaan vanuit de hoofdstad Kampala (chauffeurs, koks) begrijpen die taal eveneens niet, daar zij tot een compleet verschillende bevolkingsgroep behoren (Niloten en Bantu's).


Focus TV gaat mee op deze missie en zal er een vijfdelige documentaire van maken. Ook Reginald Moreels, ex Staatssecretaris voor Ontwikkelingshulp en ex Voorzitter Artsen zonder Grenzen, gaat mee als algemeen chirurg. Voor de eerste maal zal nu in het noorden van Oeganda neurochirurgie worden uitgevoerd op de vele waterhoofden/spina bifida, dit door het eten van gecontamineerd voedsel (toxine fumonisine). Telkens wordt speciaal veel aandacht geschonken aan Wondzorg en EHBO bij bevallingen. Specifieke training wordt hiervoor aan de lokale verpleegkundigen en vroedvrouwen gegeven.

 

Klik op bovenstaand link voor een uitgebreid artikel met duiding rond de reeds jarenlange missies naar Oeganda.
 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden