Woensdag 26 februari 2020

De vaanders in Beernem als natuurreservaat erkent

Door Eddy Persyn  -  15 januari 2020

 

Vlaams minister van o.a. Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft het prachtige gebied ‘De Vaanders’  in Beernem officieel erkend als natuurreservaat. Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt  vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies. Twee jaar geleden nog verkende  N-VA Beernem dit natuurgebied onder leiding van een gids van Natuurpunt. 

 

Natuurpunt staat in voor dagelijks beheer

 

Minister Demir werkte op minder dan drie maanden tijd alle nog hangende natuurerkenningsdossiers weg. Maar liefst 682,5 ha extra natuur komt zo onder effectief natuurbeheer. Waaronder ook De Vaanders, het natuurgebied dat zowel in Beernem als in Aalter ligt. Natuurpunt zal instaan voor het dagelijks beheer en onderhoud van het gebied. “Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Beernem floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, besluit de minister.

 

"N-VA Beernem is zeer tevreden met het werk van minister Demir. Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van De Vaanders  verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente”, zegt Gijs Degrande, fractieleider van N-VA Beernem

 

De Vaanders is een fantastisch natuurgebied die onderdeel uitmaakt van het Landschapspark Bulskampveld met een totale  oppervlakte van maar liefst 90 km² en is absoluut een regelmatig bezoek waard.

Het opvallende mozaiëklandschap van De Vaanders bestaat er uit bossen, dreven en een aantal weilanden. Het bos bestaat er voornamelijk uit zomereik, wintereik, populier en naaldhout.  Er stromen ook twee waterlopen door het gebied ,de Zouterbeek-Galgeveldbeek en de Lakebuis-Schuurlobeek. En wie er vaak gaat wandelen, heeft ongetwijfeld al een ree, vos, buizerd of grote bonte specht gezien. Door de Vaanders loopt trouwens een bewegwijzerd pad van 4,3 kilometer en maakt onderdeel uit van het wandelnetwerk Bulskampveld die meer dan 150km omvat.  

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden