Woensdag 26 februari 2020

Jan van Eyck en Brugge, een heerlijk nieuw boek over Brugge én Jan van Eyck

»» Bekijk het gekoppelde bestand. ««

 

Door Eddy Persyn  -  17 januari 2020

 

Het olieverfschilderij Onze-Lieve-Vrouw met het Kindje Jezus, St.-Joris, St.-Donaas en kanunnik Joris van der Paele van Jan van Eyck is zonder twijfel het pronkstuk van de collectie Vlaamse Primitieven van het Brugse Groeningemuseum. Het is een icoon, een publiekstrekker en zonder meer één van de topwerken van de Zuid-Nederlandse schilderkunst in de vijftiende eeuw. Het is één van de amper 25 werken die met zekerheid aan van Eyck toegeschreven kunnen worden én bewaard bleven. Slechts vijf van die werken worden in Vlaamse musea tentoongesteld.

 

In het licht van het van Eyck-jaar 2020 schreef de Brugse kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester hét eerste en tegelijk definitieve boek over het roemruchte paneel. Dit lijvige en rijkelijk geïllustreerde boek van 320 pagina’s belicht de historische context waarin het werk tot stand kwam en plaatst het in een kunsthistorische traditie. Daarnaast wordt ook uitgebreid ingegaan op de technische uitvoering, de iconografie en symboliek van het werk en worden links gelegd naar voorbeelden, maar ook plaatsen en interieurs, waardoor Jan van Eyck zich met enige waarschijnlijkheid liet inspireren. Het gaat ook dieper in op latere kunstenaars die zich – al dan niet subtiel – door het werk hebben laten beïnvloeden. Zowel de figuren als de ruimte, de gotische troon met het tapijt en zelfs de tegels, zijn door de eeuwen heen meerdere keren hernomen. Ook kanunnik Joris van der Paele en Jan van Eyck ­– zijn kunst en invloed op Brugge  – worden uitvoerig toegelicht.

 

 

Er werden ook een aantal tot dusver onbekende gegevens en nieuwe inzichten in deze monumentale publicatie verwerkt. Dit boek is door zijn volledigheid en contextualisering veel meer dan een grondige inleiding. Het is een uitnodiging om het veelbeschreven schilderij opnieuw met een frisse blik te bekijken en ten volle te genieten van het grote genie van Jan van Eyck.

 

Jan van Eyck en Brugge, 320 pagina’s, hard cover, 30 x 24 cm, €59,90

Te koop op www.stichtingkunstboek.com en in de betere boekhandel.

 

Klik op bovenstaande link voor een screenshot uit het boek rond de haarscherpe observatie van Jan van Eyck bij de afgebeelde personen; hier met veel aandacht voor kanunnik Joris van der Paele.

 

Hieronder nog enkele screenshots uit het boek op kleiner formaat

Jan van Eyck en Brugge, hard cover boek uitgegeven door Stichting Kunstboek en geschreven door kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester, Actuali.beJan van Eyck en Brugge, hard cover boek uitgegeven door Stichting Kunstboek en geschreven door kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester, Actuali.beJan van Eyck en Brugge, hard cover boek uitgegeven door Stichting Kunstboek en geschreven door kunsthistoricus Jean Luc Meulemeester, Actuali.be

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden