Woensdag 26 februari 2020

Studentenbond De Beverhoutszonen Oedelem viert 100 jarig bestaan

Honderdjarig bestaan van studentenbeweging te Oedelem Beernem

Door Eddy Persyn  -  woensdag 12 februari 2020

 

De studentenclub De Beverkes is niet meer actief maar een aantal oudleden hebben beslist om de studentenvereniging terug leven in te blazen en dit naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van studenbewegingen in Beernem. De club was zowat 30 jaar actief in Oedelem.

 

Het is namelijk zo dat in april 1920, vlak na de eerste wereldoorlog er een studentenvereniging bestond met toendertijd vermaarde of historische namen uit de geschiedenis van Oedelem/Beernem. Zij zongen Vlaamse liedjes, gingen op bedevaart naar Assebroek, bezochten de regionale kermissen en dronken Studentenclub De Beverkes Oedelem viert 100 jarig bestaan op 15 februari 2020, Actuali.beveel bier. In de maand april 1920 heeft de studentenclub die toen “De beverhoutszonen” als naam had officieel haar vlag ingehuldigd en gezegend in de kerk te Oedelem met na de mis een ommegang rond de Oedelemse dorpskom met uiteraard bezoek aan de talrijke cafés. Het historische Gildeboek (met verslagen van 1918 tot 1938) en het Vlaemsche zangboek van den Oedelemschen studentenbond is volkomen intakt bewaard en zal in de loop van dit jaar op onze volgende activiteiten gebruikt worden.

 

Op 15 februari willen wij na 100 jaar nog eens vieren met 100 aanwezige ex studenten. De vlag en het schild van studentenclub “De beverkes” zal aanwezig zijn maar helaas is de oude vlag van “De beverhoutszonen” nog steeds ondergedoken en lijdt een roemloos bestaan. Wij, van de oudstudentenclub “De Beverkes”, zouden graag in naam van de cultuur en geschiedenis van onze mooie gemeente de vlag terug boven water halen. Wij eisen de vlag niet op…NEE…wie de vlag momenteel bezit mag ze behouden, maar graag hadden wij ze toch ter beschikking gehad op enkele toekomstige activiteiten.

Wij willen hierbij beroep doen op de pers om ons een handje toe te steken. Wij vragen om in jullie persbericht duidelijk te vermelden naast de afbeelding dat wij op zoek zijn naar die vlag.

 

Die een tip of idee heeft kan altijd onderstaanden contacteren.

 

Heb je nog vragen?

Johan de jaegher

Johan op 0475/273127

johandejaegher@telenet.be

 

Ronny op 0497/515335.

Ronny De Prest

ronny.de.prest@telenet.be

 

Ut valeat, crescat et floreat!

 

 

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden