Woensdag 8 april 2020

Beernemse gemeenteraad nu ook te beluisteren via youtube dankzij Branco Francois

Door Eddy Persyn  -  vrijdag 28 februari 2020

 

Tijdens de jongste gemeenteraad stelde raadslid Branco Francois (N-VA) volgende vraag:

Gebruiksvriendelijk maken notulen

 

Is het mogelijk de audiofragmenten van de gemeenteraad toch gebruiksvriendelijker te maken. Het gemeentebestuur legt de klemtoon op participatie en transparant bestuur. Ik denk dat dit zeker een must is. De huidige manier is zeer demotiverend om te gebruiken. Enkele suggesties om dit te verbeteren (in volgorde van gebruiksvriendelijkheid):

- Tijdens de gemeenteraad een timer gebruiken en noteren op welk moment welk punt aan bod komt. Deze wordt dan online erbij geplaatst.

 

- Een elektronische inhoudstafel zoals YouTube voorziet. De YouTuber plaatst deze in de beschrijving van zijn video’s voor het gemak van gebruikers van bv. een tutorial. Bij het klikken op het tijdstip spring je meteen naar dit deel van de video.

 

- Het opnamesysteem zodanig ontwikkelen dat tijdens de gemeenteraad checkpoints aangeduid kunnen worden per agendapunt. Deze kunnen dan met een inhoudstafel achteraf aangeklikt worden.

 

De verslagen van de gemeenteraad worden schriftelijk bijgehouden via de notulen. Sinds januari 2019  worden de zittingen ook digitaal opgenomen. De Beernemnaar kan de gemeenteraad zo zelf integraal opnieuw beluisteren.  Toch bleek het een hele opgave om de zitting te raadplegen.  “Het was niet mogelijk om door- of terug te spoelen. Beernemnaars die bijvoorbeeld een agendapunt op het einde van de gemeenteraad wilden beluisteren , dienden eerst het volledige verslag uit te zitten. Door het verslag op Youtube te plaatsen is hier nu een oplossing voor”, aldus Branco Francois. “Via Youtube wordt  een elektronische inhoudstafel geplaatst. Bij ieder punt op de agenda staat het exacte tijdstip vermeld. Luisteraars kunnen zo gemakkelijk het agendapunt in  inhoudstafel aanklikken en het bewuste fragment meteen beluisteren”. 

 

Het voorstel van het jongste gemeenteraadslid werd positief onthaald. Sinds 26 februari 2020 staat het verslag van de gemeenteraad integraal op Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=OPEA_nS_yyI

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden