Woensdag 8 april 2020

Prijs voor Inclusie

Door Eddy Persyn  -  vrijdag 28 januari 2020

 

Vorig jaar mocht de gemeente Beernem een ex aequo noteren tijdens de uitreiking van de prijzen voor inclusie 2019. Jeugdvereniging Oranje kaapte toen de 1ste prijs, zijnde een kunstwerk, en een cheque ter waarde van € 500, weg.

 

Daarnaast won ook het collectief van 6 Beernemse sportverenigingen de 1ste plaats tijdens de uitreiking. Kunstenaar van dienst Ludo Vanhuyse maakte het kunstwerk, dat nu klaar is voor overhandiging. De Raad voor personen met een beperking gooit er nogmaals € 500 bovenop voor de winnaars.  6 Beernemse sportverenigingen die de Play Unified-gedachte genegen zijn, en hun deuren openden om mensen met een beperking te laten kennismaken met de sporten die zij vertegenwoordigen.

 

Om dit officieel te maken werd een avond ingericht in OntmoetingsCentrum de Kleine Beer op woensdag 26 februari om 19u30, tijdens dewelke een plechtig moment werd ingelast om dit nieuwe kunstwerk voor pers en winnaars te onthullen en te overhandigen. Tijdens een drankje en een hapje werd ook het startschot gegeven voor een nieuwe indienperiode van kandidaturen.

 

Vanaf nu tot eind november 2020 kan eender welke inwoner van Beernem elk initiatief, elke actie, elk bedrijf, elke werking, of elk evenement dat een noemenswaardige inspanning levert om Beernem naar een integraal toegankelijke & inclusieve gemeente te tillen, worden ingediend als kandidaat voor een nominatie van de Prijzen voor Inclusie Beernem 2021.

 

Intussen is een omvorming van de Adviesraden naar Kernraden klaar, welke binnenkort worden geïnstalleerd.  Zo ook zal de Kernraad voor personen met een beperking een feit zijn. Voorzitter van de huidige RvPH Gino Vanpoucke benadrukt dat deze Kernraad, die de stem van het middenveld zal vertolken, zijn plaats blijft behouden in de democratische besluitvorming van het gemeentelijk beleid. Uiteraard zijn er namen die verdwijnen, maar ook nieuwe namen maken hun opwachting.

 

Voorbije legislaturen werden heel wat initiatieven langs deze Raad gerealiseerd, waaronder het ondertekenen van een convenant tussen de gemeente Beernem en Inter Vlaanderen, het afwerken en het toelichten van het Charter toegankelijke Beernemse evenementen voor verenigingen en organisatoren, het toilet- en zorgruimte dossier, het introduceren van het woord inclusie in de gemeente Beernem met als resultaat het toevoegen van inclusie aan het takenpakket van Schepen voor Sociale Zaken Vicky Reynaert.

 

 

 

Reacties

 

Meld je aan om een reactie te plaatsen. Aanmelden