Donderdag 23 januari 2020

Brouwerij Bosteels en hun bieren

Geschreven op 03-08-2016

Samengesteld door Eddy Persyn

Deze post naar aanleiding van 'The great Breweries marathon' waar de atleten door 3 grote brouwerijen lopen, verspreid over het parcours. Klik hier voor de link naar het artikel.

De twee andere brouwerijen hebben ook elk een eigen post.

 

Brouwerij Bosteels werd opgericht in 1791 in Buggenhout door Everarist Bosteels en is tot op heden reeds 7 generaties in handen van dezelfde familie, achtereenvolgens door stichter Everarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Leon en Antoine Bosteels. In 2014 kwam een deel van de brouwerij evenwel in handen van het overnamefonds Waterland.

Frans, de zoon van Jozef, was gedurende 13 jaar burgemeester van Buggenhout. Antoine, de grootvader van de huidige beheerder, stond 50 jaar aan de leiding van het bedrijf en was verschillende keren burgervader.

 

Kwak:

 

Ten tijde van Napoleon was Pauwel Kwak brouwer en eigenaar van herberg ‘De Hoorn’ in het Dendermondse. Elke dag kwamen er postkoetsen pauzeren. Maar in die tijd mochten de koetsiers het gespan niet verlaten om samen met de passagiers hun dorst te lessen. De inventieve herbergier liet daarom een speciaal Kwakglas blazen, dat aan de koets kon opgehangen worden. Zo konden de koetsiers hun Kwakbier veilig en wel bij de hand houden.

Heden ten dage is Kwak één van de weinig overgebleven historische Belgische bieren en het wordt met respect voor de traditie nog steeds geschonken in zijn origineel Kwakglas. Herkenbaar, speciaal en net zo eigenzinnig als de smaak van het bier zelf.

Pauwel Kwak is een amber Belgisch speciaal bier met hoog alcoholgehalte (8,4%).

Kijk: Kwak typeert zich door een diepe heldere amber kleur en crèmekleurige kraag. Wat een mooi contrast geeft met de blanke kleur van de houder

Ruik: U ruikt een zacht fruitig moutig aroma met een licht kruidige toets, verder aard-achtige aroma’s met hints van banaan en zelfs ananas of mango.

Proef: Een zachte fruitige smaakaanzet, een noga-achtige smaak, een licht kruidig karakter met zoethout toesten die lang blijven hangen overgaand naar een volle smaak van gekarameliseerde banaan. De bitterheid blijft op de achtergrond sluimeren maar komt op het einde pittig door.

 

Tripel Karmeliet:

 

Tripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen volgens een authentiek bierrecept uit 1679, afkomstig van het oude Dendermondse Karmelietenklooster. Dit meer dan 300 jaar oude bierrecept beschrijft het gebruik van de 3 graansoorten: tarwe, haver en gerst.

De naam Tripel Karmeliet verwijst dus zowel naar zijn oorsprong als naar zijn hergisting op fles. Uit vele proefbrouwsels voor meergranentripels, ondernomen door onze brouwerij in de jaren 90, is gebleken dat die specifieke historische combinatie van die 3 graansoorten, nog steeds de ideale samenstelling is.

In 2008 werd de Tripel Karmeliet tot beste bier ter wereld verkozen door ‘Beers of the World’ een Brits biermagazine voor bierliefhebbers van over gans de wereld.

Karmeliet is een complex goud- tot bronskleurig bier met een romige schuimkraag. Dit komt onder meer door de gebruikte granen, maar ook door een beperkt gebruik van Stiermarkse hop, het overvloedig kruiden en het fruitig karakter (banaan en vanille) van de huisgist. De zoete aanzet evolueert verder in een uitgesproken sinaasappelsmaak om dan mildbitter uit te vloeien. De aanbevolen schenkingstemperatuur van Tripel Karmeliet ligt rond de 6-9 graden Celsius.

 

Deus:

 

Fris als een aperitief. En tegelijk vol van smaak en rijk aan aroma als een hemels bier. Dat is DeuS. Een prachtige symbiose tussen het brouwen van bier en het creëren van een sprankelende wijn. Ideaal om uw gasten eens te verrassen met een aparte keuze bij de aperitiefhapjes en de amuse-bouches. En perfect als u iets te vieren hebt. DeuS, da’s echt de sprankelende godendrank op basis van het gerst.

Een wonderbaarlijke reis...

Elk sprankelend glas DeuS is het resultaat van een maandenlang bereidingsproces, waarbij het beste van 2 productiemethodes gecombineerd wordt. In België brouwt en vergist de meesterbrouwer het bier. Daarna reist de DeuS in spe naar Frankrijk waar men het goddelijk gerstenat volgens een eeuwenoude techniek omtovert tot een mousserende godendrank.

Het is een stroblond sprankelend bier met een alcoholpercentage van 11,5%. Het krijgt na het normale brouwproces een afwerking volgens de méthode traditionnelle. Het bier wordt gebrouwen, gelagerd en gebotteld in de brouwerij. Daarna worden de flessen getransporteerd naar Frankrijk voor een eerste maturatie en lange nagisting op de fles. Daarna volgt de klaring of remuage. De flessen worden met de hals schuin naar beneden geplaatst waardoor het gist zich in de flessenhals kan verzamelen. Daarna volgt de ontgisting of dégorgement. De gist wordt uit de fles verwijderd door het bevriezen van de flessenhals. Door de druk in de fles wordt de bevroren gistprop met kracht uitgedreven.