Woensdag 8 april 2020

De Karelsbrug in Praag

Geschreven op 03-06-2015

Fotografie Beernem/Studio Kristal Foto, Fotograaf/Eddy Persyn, Actuali.be,

Technische info over locatie en de opname:

Praag, de hoofdstad van Tsjechië en tevens toeristische trekpleister door zijn prachtig en uitgestrekt historisch centrum.  De Moldau loopt midden door de stad en de 516 meter lange Karelsbrug verbindt de twee oude stadsdelen.  De prachtige Gotische toren aan de kant van de Praagse burcht wordt als de mooiste Gotische constructie beschouwd.

De moeilijkheid bij deze opname was het licht contrast tussen de verlichte beelden op de voorgrond, de diepe schaduw op de brug  en de fel verlichte Gotische gebouwen op de achtergrond.

Tweede moeilijkheid: de massa volk, zelfs ‘s avonds omstreeks 23 uur.  Met de gevoeligheid op 1600 iso had ik voldoende snelheid om de passanten in beeld niet in veegvorm op de foto te krijgen.  Toch heb ik ruim vijf minuten staan wachten op mijn positie om geen mensen in mijn onmiddellijke omgeving te hebben.

Een andere techniek, mits gebruik van statief, is een zéér lange belichtingstijd bijv. 20 minuten.  In dit geval zul je in principe weinig of geen indrukken meer zin van passanten.  Nadeel: enerzijds mogen er geen mensen langere tijd in beeld blijven stilstaan, zeker niet in de omgeving van lichten en anderzijds mag er niet tegen het statief worden gelopen.  In deze drukte hou ik het liever bij de gebruikte techniek waar je de vele factoren beter kan controleren.

Mijn opname positie heb ik zeer zorgvuldig gekozen.   De gulden snede vlakverdeling klopt,  de symmetrische plaatsing van de beelden in de voorgrond,  de hoogste toren in een gulden snede punt en tenslotte de hoek tegenover de torens in de achtergrond.

De belichtingscorrectie was nodig wegens een overwicht aan donkere partijen die overbelichting in de omgeving van de verlichte partijen zouden veroorzaken.

 

Opnamegegevens foto: Pentax K 5 met DA* 16-50mm op 22 augustus 2013 22u55

F28mm -  f2,8 -  1/30sec -  iso 1600 -  belichtingscompensatie -2 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma diafragmaprioriteit