Dinsdag 22 oktober 2019

Een bergketen torent boven het dorre landschap in de Anti-Atlas

Geschreven op 02-06-2016

Adrar Mkorn, bergketen in de Anti-Atlas in Marokko, torent boven het dorre landschap uit. Deze bergketen bevindt zich even voorbij Tafraoute en kan tot ongeveer op drie km met de wagen benaderd worden via onverharde weg zoals vooraan rechts op de foto te zien.

Dit gebied ziet er desolaat, dor en verlaten uit maar niets is minder waar. In de bergen zijn grote kudden geiten en een soort mobiele boerderijen (aan de rand van de effectieve hellingen) waar de kleintjes worden beschermd terwijl de herders met de kudde de bergen in trekken om te eten, grazen is niet altijd het juiste woord.

Het kleurcontrast en het dartele spel van de wolken waren de aanleiding voor deze opname. De tweeledigheid in het beeld door de bergen links enerzijds en het plateau met een stuk van de weg vooraan en rechts anderzijds.

Het warme avondlicht, goed anderhalf uur later is het donker, accentueert de bruine tint van de bodem en verhoogt zo het kleur contrast met het diepe blauw van de hemel. De duidelijke aftekening van de wolken wijst op een droge noordelijke wind.

 

Opnamegegevens foto: Pentax K 3 met DA* 16 – 50 mm f 2,8 op 3 november 2014 om 17u27

F 16 mm -  f 8  -  1/800sec -  iso 200 -  belichtingscompensatie –  -1 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma sluiterprioriteit