Woensdag 1 april 2020

Eerste contact met de Pentax K 1 full frame

Geschreven op 27-04-2016

Tests en tekst Eddy Persyn

Tijdens een kennismakingssessie bij Pentax heb ik de Pentax K 1 kunnen uitproberen. We mochten geen foto’s definitief opslaan omdat het nog om preproductie modellen ging.

Het eerste die opvalt, is de vorm van het penta prisma huis. Dit heeft duidelijk de vorm van de Pentax 6x7 uit het film tijdperk. De grote heldere zoeker is boven het heel flexibel beweegbare scherm. Het matglas is helder en grids kunnen via het functiewiel worden geactiveerd; dus geen verwisselbaar matglas. Op de DFA 150-450mm na konden we alle beschikbare full frame objectieven gebruiken. De zoeker bleef voortdurend mooi helder.

Ondertussen voelde ik de ergonomie en de robuustheid van het toestel. Typische Pentax vormgeving met zeer functionele plaatsing van bedieningsknoppen en wieltjes. De speciale maar ultra stevige bevestiging van het tilt-scherm achteraan met zeer grote flexibiliteit is een 2de zeer opvallend element in de robuuste constructie.

Bovenaan rechts vallen de twee nieuwe bedieningsschijven bovenaan: met naast het prisma de functie schijf en uiterst recht de instellingsschijf.

Pentax Studio Kristal Foto Beernem,  Actuali.be, fotografie beernem, fotograaf Beernem, Eddy Persyn fotograaf beernem

Bijvoorbeeld instelling ‘Punt’: in zoekermodus blokkeert de instellingsschijf, in live view modus kan de het scherm uitvergroot worden.

Zo krijgt elke functie directe toegang zonder het toestel van het oog af te nemen.

De functie schijf links bovenaan heeft naast de traditionele Pentax instel mogelijkheden nog 5 ‘user’ instellingen. Regelmatig terugkomende instellingen kunnen zodoende opgeslagen worden met directe toegang.

Het weergave scherm via de info toets die reeds van K 3 en K 3II is gekend is instelbaar geworden naar eigen smaak om zo nog functioneler te kunnen werken.

 

Bij gebruik met de nieuwe DFA 24-70 en zeker met de nieuwe DFA* 70-200mm F2.8 valt de veel actievere scherpstelling op. De scherpstelling gebeurt zo goed als vlekkeloos. Het verschil met K 3II in live view is vrij groot en door het zeer functioneel beweegbaar scherm is een hoge of lage positie van het toestel tegenover het oog absoluut geen probleem meer. Bovendien is de scherm instelling perfect aanpasbaar aan het omgevingslicht, zelfs en vooral bij zonlicht.

Bij het gebruik met de DFA 70-200mm is de optische stabilisatie met SR II duidelijk performanter dan bijvoorbeeld de combinatie van K 3II met de DA* 50-135mm f2,8 die verhoudingsgewijs ongeveer dezelfde brandpunt heeft. Dit ondanks de reeds krachtigste, tot nu toe, optische stabilisatie bij de DSLR van Pentax. De actievere, nu in vijf richtingen werkende stabilisatie, doet duidelijk zijn werk en de ‘II’ aanduiding bij de SR is verdiend.

Handig zijn ook de aanwezigheid van de LED’s op cruciale plaatsen om bij duisternis toch een vlotte bediening van de K 1 te garanderen.

 

 

 

 

 

 

 

De Pixel shift resolution, gekend van de K 3II heb ik niet kunnen testen maar volgens Ricoh technici is die nog performanter en is een statief niet meer noodzakelijk en worden bijvoorbeeld bewegingen naar de camera toe gecorrigeerd. Lateraal bewegende onderwerpen zijn nog steeds niet gecompenseerd.

 

De sluiter is ook volledig vernieuwd en zou goed zijn voor minstens 300 000 kliks.  Gezien de grote zoeker en het gebruik van DA lenzen mogelijk blijft, hebben de ingenieurs bij Ricoh een vernuftig ontwerp van de spiegelbeweging ontworpen waardoor het toestel ook op dit punt volledig compatibel blijft en dit als enige op de markt. Dit in combinatie met de drie mogelijke instellingen in combinatie met het gebruikte objectief:

full frame,

APS-C crop

of automatisch te bepalen

maakt het gebruik van het volledig beschikbaar objectieven assortiment buitengewoon performant.

In dit verband nog verwijzen naar de DA* 200mm f2,8, 300mm f4 en 560mm f5,6 die volledig full frame bruikbaar zijn gezien hun ontwerp is gebaseerd op de vroegere FA filmversies.

Een laatste belangrijk element is de ingebouwde WI-FI die het toestel nog flexibeler in gebruik maakt.

Zodra het productie model beschikbaar is, zal ik uiteraard nog uitgebreide testen doen maar het eerste echt contact gaf zeker een goed gevoel, een gevoel van herkenning en een uitdagende veelbelovende kwalitatieve toekomst.