Dinsdag 22 oktober 2019

Elzenhaantje op wit vetkruid

Geschreven op 03-09-2016

 

Technische info over locatie en de opname:

Tijdens een zoveelste bezoekje aan de kruidentuin in het Bulskampveld liep ik tussen de plantbakken en zag het Elzenhaantje op het Wit vetkruid kruipen. Het typisch kenmerk van dit kevertje (een veelvraat die veel schade aan bomen zoals de ‘Els’ kan aanrichten) zijn de lange breeduit staande voelsprieten. Het diepe blauwzwart van het schild contrasteerde fel met het rood van het witte vetkruid.

Het was die dag ook egaal bewolkte lucht zodat er een mooi diffuus licht was, bijna studiolicht. Dit verklaart het totaal ontbreken van diepe schaduwen. Het typische aan dergelijk licht is een egale spreiding en zeer zachte schaduwen. Nadeel is het iets krappere lichtniveau waardoor je sneller de gevoeligheid wat moet opdrijven.

Daar ik het diertje in zijn biotoop wou fotograferen bleef ik enige afstand houden en met het één stop sluiten van het diafragma had ik voldoende scherptediepte om het kevertje te isoleren. Als je weet dat dit kevertje zo’n 5 tot 7 mm meet kun je het geheel van deze opname beter plaatsen.

Bovendien wou ik een krappe scherptediepte zodat ik een beperkt zeer gedetailleerd gebied binnen een ongedefinieerde omgeving kon creëren. Dit om het kleine wereldje van het insect te accentueren.

 

Opnamegegevens foto boven: Pentax K 7 met Tamron SP 90mm f2,8 29 mei 2010 om 14u21

F 90 mm -  f 4  -  1/100sec -  iso 400 -  belichtingscompensatie –  0 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma sluiterprioriteit