Zaterdag 7 december 2019

Esztergom aan de Donau op de grens met Slowakije

Geschreven op 23-12-2015

Fotografie Beernem/Studio Kristal Foto, Fotograaf/Eddy Persyn, Actuali.be,

Technische info over locatie en de opname:

Deze opname maakte ik van op het gaanpad rond de reusachtige koepel van de kathedraal, de grootste kerk van Hongarije. De stad ligt aan een buitenbocht van de Donau en de brug rechts is de verbinding met het Slowaakse Stúrovo.

Rechts onder is nog een stukje van het onderliggende koperen dak van de kathedraal te zien.

Voor deze opname maakte ik gebruik van de 10-17mm Pentax zoom op 10 mm om het prachtige panorama te kunnen omvatten. Het brede veld van dit objectief met zijn beperkte vertekening, indien goed gebruikt, was ideaal in deze omstandigheden. De zon in beeld accentueert de hitte van die dag, zo’n 35° in de schaduw. Het verkoelend briesje op het hoge dak was best welkom.

Het samenspel tussen de wolken in de blauwe lucht en de voorgrond die naadloos overgaat in middenplan en achtergrond vormen de basis van deze compositie. De bochtige Donau zorgt dan weer voor enige dynamiek.

De uitlopende stralen rond de ronde vlek van de zon worden veroorzaakt door het diafragma. Dit is de reden voor mijn keuze van diafragma 9 om het vlekkerig uitlopen van het felle zonlicht te beperken en die stervormige stralen te creëren.

 

Opnamegegevens foto foto: Pentax K 5 met DA 10-17mm f4 op 15 augustus 2013 om 16 u 06

 

F 10mm -  f 9 -  1/1000sec -  iso 200 -  belichtingscompensatie – 0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma sluitertijdprioriteit