Dinsdag 22 oktober 2019

Gestrande potvissen zaten vol plastic

Geschreven op 20-05-2016

Bron: De Morgen/IPS

 

De potvissen die begin dit jaar aan de Duitse kust zijn gestrand, zaten vol plastic. Dat blijkt uit een lijkschouwing.

In januari spoelden 29 potvissen aan op een strand in de Waddenzee, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Uit een lijkschouwing op 13 dieren blijkt dat hun maag vol plastic zat. Er zat onder meer een 70 centimeter lang stuk plastic van een auto in. Ook een 13 meter lang visnet.

De doodsoorzaak is wellicht hartfalen als gevolg van de honger. De volwassen potvissen wogen amper 16 ton, de helft van wat ze normaal wegen. Door stormen in de Atlantische Oceaan kwamen ze wellicht voedsel zoeken in de Noordzee. Het ondiepe water van de Waddenzee werd hen fataal.

Volgens Robert Habeck, milieuminister van Sleeswijk-Holstein, toont de lijkschouwing de gevolgen van "onze op plastic georiënteerde samenleving. Dieren consumeren per ongeluk kunststof en plastic afval, waardoor ze niet alleen lijden maar in het slechtste geval ook verhongeren met een volle maag."

 

5 biljoen stuks plastic

 

Volgens een studie uit 2014 zwerven wereldwijd 5 biljoen stuks plastic in de oceanen met een gewicht van meer dan 250.000 ton. De grotere plasticdelen kunnen grotere zeedieren verstikken terwijl de kleinere plasticdeeltjes, inclusief de gevaarlijke chemische stoffen die zij vaak bevatten, worden opgegeten door vissen en zo in de voedselketen en dus weer tot bij de mens terechtkomen.

Volgens de onderzoekers zal de gigantische hoeveelheid plastic afval nog toenemen door de stijgende productie van wegwerpplastic. Wereldwijd wordt slechts 5 procent van het plastic gerecycleerd.