Donderdag 23 januari 2020

Hoe werkt Pixel Shift Deel 4 Praktische voordelen

Geschreven op 30-09-2015

Vertaald en bewerkt door Eddy Persyn

 

Het uitgaande signaal van een 24 megapixel Bayer sensor met pixel shifting kan theorethisch vergeleken worden met een conventionele Bayer sensor van 48 tot 96 megapixels rekening houdende met de totale hoeveelheid opgenomen kleurdata zoals in fig 7 getoond.

Olympus heeft reeds een gelijkaardig systeem gebruikt maar dan met een 8 beelden proces.

Het netto resultaat van beide systemen zouden gelijkwaardig moeten zijn. Rekening houdend met de veel lagere hoeveelheid Pixels (Pentax K3 II surplus van 50%) van de E-M5 II.

Het voordeel is dus voor Pentax gezien de 8 beelden de interne processing zwaarder maakt en de mogelijkheid tot artefacten laat toenemen daar de Olympus oplossing per halve pixel verspringt.

Bovenste foto in super resolutie, onderste foto in standaard Bayer Patroon.

In de detailweergave in de super resolutie opname hiernaast is de toename aan detail zeer duidelijk zichtbaar, zelfs op deze kleinere afbeeldingen. De standaard opname in normale resolutie kan niet tegen de super resolutie bekomen door de Pixel Shift techniek op.  Bij de bloemen in de hoofdtooi is de toename aan detail bijna ongelooflijk tenoemen voor een APS-C sensor.

In een vijfde en laatste deel gaan we nog een aantal opnames tussen super resolutie met de K3 II en identieke opnames met andere toestellen van o.a. Olympus en Nikon bekijken.

Het gebruik van het pixel shift systeem in de K 3 II maakt het gebruik van een statief noodzakelijk gezien hier 4 foto’s in de camera door post processing software worden samengebracht. Ook mogen er geen bewegende delen in het beeld zijn omdat dan artefacten door beeldelement verschuiving worden gevormd.

Een ander mogelijkheid echter is een RAW opname maken in Pixel Shift modus.  Dit tot 100MB zware bestand (met vier beelden) eenmaal bewerken als Pixel Shift en in JPG omzetten en eenmaal als standaardresolutie (slechts één beeld) omzetten naar JPG.  Dan beide in bijv. Photoshop op elkaar leggen en de delen met artefacten weggummen om zo een mix te maken van het hoge resolutie en standaardresolutie bestand. 

Het Pixel Shift Systeem van de K3 II laat dus met enige creativiteit een flink aantal toepassingen mogelijk.  Denken we maar aan het gebruik van hoge iso instellingen.

Daar de gevoeligheidsruis in super resolutie aantoonbaar lager is dan in gewone resolutie kan met dezelfde werkwijze een mix van de delen met de hoogste ruisniveaus worden weggegumd.

Samengevat valt er dus veel te ontdekken aan het Pentax Pixel Shift Systeem.  Nog even aan herinneren dat de aangekondigde full frame in april van volgend jaar naast de 36MP sensor ook met het Pixel Shift Systeem zal uitgerust zijn.