Donderdag 19 september 2019

Ochtend gloren

Geschreven op 20-03-2015

Fotografie Beernem/Studio Kristal Foto, Fotograaf/Eddy Persyn, Actuali.be,

 

Zoals sporen in het zachte zand,

eerst zoekend ... dan hoopvol en gezwind,

door zacht murmelende golven begeleid

naar het belovende ochtendgloren stappend.

Naar een nieuwe dag, een nieuw begin

zo wensen wij jullie het nieuwe jaar,

een warm en beloftevol 2015

(tekst: Eddy Persyn)

 

Technische info over Playa La Tejita en de opname:

Playa La Tejita is het strand tussen de zee en de luchthaven Reina Sofia op Tenerife.  In de verte La montaña Roja.  Achter de rots bevindt zich het strand van El Medano; de place to be voor surfers en kite-surfers op Tenerife.

Om 4 uur 30 's morgens uit bed, wat eten en drinken samen met mijn materiaal verzamelen en met de auto wegwezen.  Vooraf had ik de efemeriden gecontroleerd, kwestie van laag water te hebben bij zonsopkomst. Na een driekwartier rijden en een kwartiertje stappen was ik op de locatie.  Deze foto kun je met name enkel in deze periode bij laag waterstand maken

De opname was een moeilijke oefening gezien het zeer grote contrast tussen de opkomende zon die net boven ‘roque roja’ piept en de rotsmassa rechts die bijna volledig in de schaduw ligt.

Qua compositie is de kleine rotspartij in de voorgrond en de massieve blok in de achtergrond de steunende elementen.  Door het gebruik van de 10 mm werd de omvang van de Montaña Roja in de achtergrond veel kleiner waardoor de anders zeer dominante rol van deze rots tot bruikbare proportie in deze opname.  Gelijk werd het strand flink wat dieper zodat het geheel proportioneel klopt.  De stappen langs de waterlijn vervolledigen het verhaal.

Deze situatie was voor mij de test van het JPEG opnameformaat.  Met name een mooie gradatie van het felle zonlicht naar het hemels blauw en de mogelijkheid om bij optimalisatie met ‘Lightroom’ achteraf de details in de diepe schaduwen boven te halen.  Vandaar ook de 2/3 stop onderbelichting. 

Op beide punten scoorde de K3 met zijn beeldrenditie in JPEG.  

Opnamegegevens: Pentax K3 met DA 10-17mm op 10 oktober 2014 7u39

F10mm -  f10 -  1/2000 sec -  iso 400 -  belichtingscompensatie –0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB daglicht zonnig