Woensdag 1 april 2020

Pentax K-1 Balatonmeer bakken in windstilte

Geschreven op 13-02-2020

Balatonmeer Hongarije, Balatonkenesse, Pentax K-1, Pentax HD 150-450mm FA ED DC AW, Studio Kristal Foto, Eddy Persyn, Actuali.be

Technische info over locatie en de opname:

Vanop de kliffen van  Balatonkenesse ligt het Balaton te bakken in de hete middagzon.  Het is zo goed als windstil en de temperatuur loopt op tot boven 35°.  Aan de overzijde van het meer lijkt het wateroppervlak een spiegel. In de verte trillen de heuvels in het licht.

De horizon heb ik iets boven de 2/3 geplaatst zodat het meer voldoende breed toont. Dit was namelijk nodig gezien ik de DFA 150-450mm van Pentax heb gebruikt op 450mm. In het full frame formaat krijgen we dus een factor negen; wat betekent dat de reële afstanden gedeeld worden door negen. 

Het is in vogelvlucht ongeveer een tiental km naar de oever aan de overzijde. Reële afstand gedeeld door negen is een goeie 1100 meter. Het samendrukkingseffect van deze brandpunt lijkt het meer smal te maken maar dit is het helemaal niet, vandaar de bredere compositie verdeling naar onderen toe. Door het hogere standpunt, zo’n 70 meter boven het water, is de bijna windstilte boven het water goed zichtbaar en is de spiegeling goed zichtbaar. De toppen van de bomen in de voorgrond zorgen voor de nodige dieptewerking.

De hoge gevoeligheid had ik nodig omdat ik geen statief bijhad en ik een kleine opening nodig had gezien de beperkte dieptescherpte met deze brandpunt. Bovendien had ik een hoge sluitersnelheid nodig voor de stabiliteit, gezien de 2.3kg en de lengte van het objectief.

In andere opnamesituaties met flink wat wind heb ik nl. ondervonden dat een statief een absolute noodzaak is voor de stabiliteit.

Ondanks het ongunstige licht is de tonaliteit en de detaillering in de foto best goed. De optische kwaliteit van het objectief krijgt zeker een absolute plus. De nieuwe HD coating zal daar zeker een rol in spelen.

 

Opnamegegevens foto boven:Pentax K-1 met Pentax HD 150-450mm FA  f4,5-5,6 ED DC AW op 29 juni 2016 om 13u10                                       

F 450 mm -  f 14  -  1/6400sec -  iso 1600 -  belichtingscompensatie –  -0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch meervoudig – belichtingsprogramma openingsprioriteit.