Woensdag 8 april 2020

Pentax K-1 Het stuwmeer van Riaño in de provincie León

Geschreven op 21-03-2020

Eddy's Fotografieblog, Het stuwmeer van Riaño, Provincie León, Spanje, Pentax K-1 met Pentax DFA 24-70mm, Actuali.be, Studio Kristal Foto,

Technische info over locatie en de opname:

Deze opname van het stuwmeer (Embalse de Riaño) nam ik een goeie kilometer voor het Ermita de san Bartolomé langs de N-621 richting Potes toen we op weg waren naar Fuente Dé aan de voet van Los Picos de Europa

Dit beeld intrigeerde mij: een leeg stuwmeer, althans dit gedeelte ervan. Reeds een goeie vijf kilometer onderweg van Nova Riaño langs een volledig lege arm van het stuwmeer en de ochtendmist die boven de vallei zweeft en zo het beeld in tweeën deelt. Een soort mysterie omdat de overkant deels verborgen blijft. Maar naast het mysterie roept dit beeld ook veel vragen op zoals: waar is al het water heen of is dit reeds de invloed van Global Warming?

De duidelijke tekenen van begroeiing op de bodem doet vermoeden dat er hier reeds een tijdje geen water meer heeft gestaan.

Het vroege herfstlicht schildert als het ware deze opname. De vele kleuren in het groen in de voorgrond afgetekend tegenover de okergele bodem van het stuwmeer contrasteren met de donkere bergen en de blauwe lucht; beide delen gescheiden door de optrekkende ochtend mistbank.

De golvende diagonale helling in de voorgrond creëert de dynamiek terwijl de herhaling van horizontale lijnen in het middenplan en achtergrond eerder rust brengen.

Het stukje weg met de vrachtwagen helemaal rechts vormt het contrast met het verlaten dal, de bodem van het stuwmeer en de verlaten weg naar het verdwenen dorp Riaño.

De herhaling van de diagonalen in de voorgrond versterken nog eens de dynamiek in het beeld.

Het kleurencontrast tussen de onderkant en de bovenkant  van de foto doen de rest.

 

Foto boven:

Opnamegegevens foto boven: Pentax K-1 met Pentax DFA 24-70mm f2,8 ED SDM WR op 04 oktober 2017 om 09:28 uur.

F 24 mm -  f 10  -  1/400sec -  iso 200 -  belichtingscompensatie –  -0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch meervoudig – belichtingsprogramma diafragmaprioriteit.