Dinsdag 21 januari 2020

Pentax K-1 Koninginnepage in Balatonkenesse

Geschreven op 11-10-2016

Koninginnepage, Balatonkenesse, Hongarije, Macrofotografie, Eddy Persyn copyright, Actuali.be

 

Technische info over locatie en de opname:

Deze vlinder, de ‘Koninginnepage’ heeft zijn naam niet gestolen met zijn prachtig gevormde vleugels en fijn delicaat kleurenpalet. In een kleiner park op de kliffen boven Balatonkenesse aan het Balatonmeer in Hongarije zag ik een koppeltje rondvliegen. Het was gloeiend heet die dag, 36°, en de lage begroeiing van grassen, distels en een groot aantal bloemen zoemde van de overvloed aan insecten en vlinders.

Eén der koninginnepages zette zich sierlijk op een iets hogere struik met het lijf naar de zon toe. Hierdoor kon ik de vlinder ongemerkt naderen en deze opname maken. Door zijn houding kon ik een strakke uitsnit bekomen. Bovendien werd het mogelijk om het sierlijke lijnenspel van vleugels, lijf en elegant gekrulde voelsprieten optimaal in beeld te brengen.

Let op de voorste pootjes zoals die om de rand van het blad grijpen en het blad enigszins krult door het gewicht. Met de achterste pootjes steunt de vlinder op het onderliggende blad.

De hoek van de vlinder tegenover de zon en de licht gespreide vleugels maken veel details zichtbaar. Met diafragma 16, de op twee na kleinste opening van het macro objectief, is de vlinder volledig scherp met uitzondering van de top van de achterste voelspriet.

De gebruikte diafragma opening in combinatie met de afstand tot de achtergrond maakt de vlinder helemaal los van de achtergrond. Daarnaast is de achtergrond voldoende neutraal en onscherp zonder druk te worden om alle aandacht naar de Koninginnepage te leiden.

Foto boven:

Opnamegegevens foto boven:Pentax K-1 met Pentax DFA 100mm macro f2,8 WR op 29 juni 2016 om 14u32 

F 100 mm -  f 16  -  1/400sec -  iso 1600 -  belichtingscompensatie –  -0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch meervoudig – belichtingsprogramma openingsprioriteit.

 

Op de onderste foto zit de koninginnepage met open vleugels op de bloem van een uitgebloeide en uitgedroogde distel.

Hier kon ik de vlinder niet dicht genoeg naderen met een veel geprononceerde achtergrond met een duidelijker structuur tot gevolg. Hierdoor wordt de aandacht van het onderwerp meer afgeleid. Toch blijven alle details van de vlinder mooi zichtbaar.

Dit type opname is niet zozeer bedoeld voor de vlinder op zich maar voor de vlinder in zijn biotoop weliswaar met accent op de koninginnepage.

Helemaal onderaan een uitsnit (van ongeveer 60 % resterend) van de koninginnepage op de distel. In deze uitsnede wordt de aandacht uiteraard meer naar de vlinder getrokken.

Foto onder:

Opnamegegevens foto boven:Pentax K-1 met Pentax DFA 100mm macro f2,8 WR op 29 juni 2016 om 14u14 

F 100 mm -  f 16  -  1/500sec -  iso 1600 -  belichtingscompensatie –  -0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch meervoudig – belichtingsprogramma openingsprioriteit.

Koninginnepage, Balatonkenesse, Hongarije, Macrofotografie, Eddy Persyn copyright, Actuali.beKoninginnepage, Balatonkenesse, Hongarije, Macrofotografie, Eddy Persyn copyright, Actuali.be