Woensdag 8 april 2020

Pentax K-3 Ile d’Oléron la Grande Plage in het late namiddaglicht

Geschreven op 05-03-2020

Technische info over locatie en de opname:

Île d’Oléron, net onder Bretagne in de Charente Maritieme. Het eiland, tweede grootste in Frankrijk,  is te bereiken via een drie km lange brug. Hoofdactiviteit is de visserij en de oesterkweek met daarnaast de wijnbouw en toerisme. De wijnen hebben een apart karakter door de invloeden van de zee (golf van Gascogne), het zilte geeft deze wijnen hun typische eigenheid. Er zijn een dertigtal wijngaarden met een totale oppervlakte van zo’n 800 hectare. 21 van hen zijn gegroepeerd in een coöperatie en 9 brengen hun producten zelfstandig op de markt. Zij produceren allen ‘Vin de Pays Charentais’, Pineau des Charentes, Cognac, likeuren en druivensap en hebben sinds 10 jaar hun eigen appelatie: Vin de pays charentais – Île d’Oléron. Wij bezochten ‘Vignoble Vincent’

‘La grande plage’ bevindt zich nabij het dorpje Domino in het bovenste deel van het eiland. Het was een aangename nazomerdag met zo’n 25 graden. Het late septemberlicht schitterde op de golven en was zo uitnodigend voor een strandwandeling. Aan het begin van een lichte bocht in de kustlijn golfde het water bij hoogtij in een prachtig ritme op het strand. Licht gepakt met mijn K-3 en de Pentax DA10-17mm volgde ik de matige branding en het spel van licht en schaduw op het steeds opnieuw terugtrekkende water en het achtergebleven natte zand.

Met de DA10-17mm fish-eye zoom moet je, gezien de typische constructie, rekening houden met de super groothoek vertekening. Het is dus zaaks om het toestel perfect lood en pas te houden; zo is de waterpasfunctie in de zoeker een handige tool bij dit type opnames. De horizon mag nl. geen enkele ronding vertonen.

De zon bevond zich op de juiste hoogte en juiste intensiteit om mee in beeld te worden gebracht. Ik koos bewust voor diafragma 10 om voldoende scherptediepte te hebben en geen te zwaar stereffect rond de zon. Bovendien is dit net het midden van de diafragmareeks waardoor de maximale kwaliteit van het objectief wordt benut.

De compositie in de voorgrond en het middenplan wordt gevormd door enerzijds het terugtrekkend water op het zand en de opkomende branding anderzijds. De middenlijn gevormd door de zon en de reflectie in het natte zand maken bijna een spiegelbeeld tussen links en recht. Dit effect wordt versterkt door kromming van de voorgrond ten gevolge van de 10mm brandpunt. De degradé in de blauwe lucht vervolmaakt de compositie

 

Foto boven:

Opnamegegevens foto boven: Pentax K-3 met Pentax DA 10-17mm f3,5-4,5 ED op 30 september 2019 om 16u37 

F 10 mm -  f 10  -  1/2000sec -  iso 100 -  belichtingscompensatie –  -0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch meervoudig – belichtingsprogramma diafragmaprioriteit.