Vrijdag 15 november 2019

Typische straat in Pécs

Geschreven op 19-01-2016

Fotografie Beernem/Studio Kristal Foto, Fotograaf/Eddy Persyn, Actuali.be,

 

Technische info over locatie en de opname:

Dit straatbeeld is eigenlijk representatief voor vele Midden-Europese steden. Gekleurde gevels, gevels met strakke lijnen of gevels met vele ornamenten zoals zuilen en beelden in half reliëf kleuren en vormen het straat beeld.

Pésc is tijdens de 2de wereld oorlog gespaard gebleven van zware bombardementen en oorlogsgeweld waardoor het authentieke karakter bewaard is gebleven. Dit in tegenstelling tot heel wat steden die door het oorlogsgeweld werden vernietigd en heel wat cultureel erfgoed zagen verdwijnen.

De kern van deze foto is de compositie met de invoerende lijn van de straat die diagonaal van links naar rechts loopt met een lichte bocht op het einde. Deze bocht creëert ook een zekere nieuwsgierigheid naar wat achter de bocht ligt.

Het spel van licht en schaduw zorgt voor een versterkend element die de spanning in het beeld opdrijft en tevens de typische gevelkleuren aan de rechterkant wat dieper maakt.

De hoek van de zon tegenover de gevels aan de linkerzijde zorgt voor een accent van licht en schaduw om de structuur van de gevels te versterken  en een zekere ritmiek in het beeld te brengen.

Tenslotte is er de klassieke 1/3 – 2/3 vlakverdeling tussen voorgrond middenplan en achtergrond.

 

Opnamegegevens foto: Pentax K 5 met DA* 16 – 50 mm f 2,8 op 18 augustus 2013 om 15 u 17

F 45mm -  f 8 -  1/640sec -  iso 160  -  belichtingscompensatie – 0,7 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma sluitertijdprioriteit