Zaterdag 7 december 2019

Vink uitkijkend in het Bulskampveld

Geschreven op 10-09-2016

 

Technische info over locatie en de opname:

Deze vink trok mijn aandacht door zijn zang. Eerst zag ik hem niet want hij zat helemaal in ’t midden en net boven de kruin van een ongeveer vier meter hoog boompje. Stilletjes liep ik langzaam achteruit tot ik het vogeltje in beeld kreeg.

Vooraf had ik de DA*60-250mm opgezet want eigenlijk kwam ik voor macro opnames. Daar ik bij dergelijke opnames niet noodzakelijk alles van mijn onderwerp scherp wil hebben maar eerder accenten wil leggen, had ik voor volle opening gekozen om de scherptediepte beperkt te houden. Belangrijkste bij deze opname is het scherptevlak ter hoogte van het oog en de bek. Door deze nauw omschreven scherptediepte  komt de vink mooi los van de groene ongedefinieerde achtergrond.

Door de scherpte zo rond het kopje van de vink te concentreren zie je duidelijk hoe het vogeltje zijn omgeving in het oog houdt; het heeft namelijk mij in de gaten. Dit is derde opname in rij en vermoedelijk werd het geluid van de spiegel-sluiter combinatie opgepikt. Bij de eerste opname keek het vogeltje recht vooruit.

Een paar blaadjes zijn van de boom zijn scherp om het frêle lichtspel en de delicate geelgroene tinten tot zijn recht te laten komen. Let ook op de geelgroene licht reflexie onder de staart!

 

Opnamegegevens foto boven: Pentax K 7 met Pentax DA 60-250 mm 25 april 2010 om 15u03

F 250 mm -  f 4  -  1/250sec -  iso 200 -  belichtingscompensatie –  -0,3 stop -  Opnameformaat JPEG met neutrale instellingen op de volle lijn -  meetmodus matrix -  WB automatisch – belichtingsprogramma sluiterprioriteit