Woensdag 8 april 2020

100 jaar bestaan van de studentenbeweging in Oedelem, woordje

Geschreven door Jos Sypré Burgemeester op 15-02-2020

Wat een prachtinitiatief om hier vandaag 100 jaar studentenleven bijeen te brengen.

Het is fantastisch om horen dat de studentenvereniging nieuw leven ingeblazen wordt. En wie weet kan ik samen met cultuurschepen Patricia Waerniers de nieuwste vorm van de studentenvereniging ‘ De Beverhoutzonen, De Beverkes, ooit terug boven de doopvont te houden.

En met doopvont heb ik onmiddellijk de naadloze overgang gemaakt naar de oorsprong van het studentenleven anno 1910, wanneer enkele Beverhoutzonen zich verenigden in de schaduw van de kerktoren om er enkel tijdens schoolvakanties te vergaderen (en alles wat daar bij hoort), om er samen dagelijks de mis te volgen, samen te voetballen, of samen op bedevaart te gaan naar Ver-Assebroek.

Het studentenleven van nu bevat nog steeds dezelfde 4 ingrediënten: kerk, studeren, voetbal, bedevaart …alleen moeten we dit wel in een een andere context plaatsen.

Terwijl de studenten elkaar in de beginne vooral in vakantieperiodes vonden, studeren ze nu samen, in Beernem doen ze dat in de bibliotheek en in Oedelem gebeurt dit in de schaduw van de kerk (tot hier de link met de kerk) en meer bepaald in de exporuimte van Het Schepenhuys.

Een tijdje geleden kwam een medewerker van de gemeente m’n bureau binnen om te melden dat de glasgevel aan de achterzijde van het Schepenhuys, waar het portret van Rik Beuselinck waakt over de studenten vol, maar dan ook vol met zwarte vlekken stond.

De studenten gebruiken het achterpleintje van het Schepenhuys om er tijdens de pauze te voetballen èn de ramen blijkbaar als doel.

De 4 ingrediënten van het studentenleven die we nu nog steeds terug vinden zijn kerk, studeren, voetbal…..en bedevaart….dat laatste zal dan nu wel Rock Werchter, Dour of Pukkelpop zijn zeker…

 

Beste oud-studenten,

M’n herinnering aan een activiteit van de Beverkes was tijdens een cantus in de lokalen van de meisjeschiro, waarbij Jo Verhoestrate luidkeels “m’n moeder, m’n moeder kocht ne naring, oempa oempa, terere rere” kweelde en waarbij wij met z’n allen al dan niet uit volle borst mee zongen op risico van het al dan niet moeten ondergaan van een ‘ad fundum’.

Dit was een activiteit die in contrast stond met het aanbod van de jaren ’20 waar het Vlaams gedachtengoed in een na-oorlogse periode de werking doordrenkte en waarbij de Vlaamse leeuw als strijdlied gebulderd werd.

Het zal ons dan ook niet verwonderen dat ronkende namen als Amaat Dumon en Norbert Fonteyne tot het ledenstand van de studentenvereniging behoorden. Beiden kregen omdat ze het elk op hun manier maakten in het leven een straatnaam in Oedelem.

Ik ben benieuwd of er ooit uit de korf van d’ Oelemse Beverkes die Joris Ide eind de jaren ’60 nieuw leven inblies ook straatnamen zullen onstaan.

In Beernem hebben we alvast het Carlos Keermanpleintje, gelegen tussen het gemeentehuis en de Marichalstraat, dit wordt door de medewerkers van de gemeente zo genoemd.

Waarom dat zo is, moet je aan Carlos vragen.

Een mysterie dus, net zoals Gent z’n mysterie heeft met het verdwenen Lam Gods.

 

Net zoals Oedelem ook 4 mysteries heeft.

De verdwenen vlag van de Beverhoutzonen, wat Johan De Jaegher zopas in z’n speech aanhaalde. Ik kijk er mee naar uit om die vlag binnenkort terug te zien wapperen.

Het mysterie van het scheef hangende Christusbeeld aan de kerk van Oedelem, ook wel de reden waarom dat beeld nu veilig achter een draad verscholen zit. Ik vermoed dat de praeses van midden tot eind de jaren ’70 daar meer van zou kunnen weten.

Het mysterie van het verdwenen boterklokje van het Schepenhuys dat ooit de botermarkt inluidde. Het is spoorloos, bij de herinrichting van het marktplein lieten we een replica maken. Ik las evenwel dat het originele klokje wel eens op een studentenzolder zou kunnen liggen.

Het 4e en tevens ook laatste mysterie is het prachtinitiatief van Johan De Jaegher, Ronny De Prest om hier vandaag de studentenbeweging terug leven in te blazen. Dankjewel hiervoor!

 

In deugd en vreugd!

Io Vivat!